Reseptisisällön tuottaminen japanilaiseen keittokirjaan
Rekola, Sami-Antti (2020)
Rekola, Sami-Antti
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020120927246
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020120927246
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on kirjoittaa ruokaohjekokonaisuus japanilaiseen koti- ja katuruokakeittokirjaan. Tavoitteena on kuvata ruoanvalmistusohjeiden kehittämismekanismia osana keittokirjan kirjoitusprosessia. Alatavoitteena on suunnitella japanilaisia katu- ja kotiruokatyyppisiä ruokaohjeita kotikeittiöiden käyttöön.
Työn ja tietoperustan suunnittelu alkoi marraskuussa 2019. Työn viitekehyksessä pohditaan japanilaista ruokakulttuuria, kartoitetaan niin raaka-aineita kuin japanilaisten elintarvikkeiden saatavuutta Suomessa. Japanilaisesta ruoasta sekä kulttuurista on saatavilla runsaasti painettua ja sähköitä materiaalia. Aihepiirinä ruoka, ruoanvalmistus ja ruokakulttuurit ovat tällä hetkellä Suomessa suosittuja ja tämä ilmiö korosti aiheen ajankohtaisuutta. Tietoperustan tarkentuminen ja ymmärryksen kasvaminen kirjoitustyön myötä selkeyttivät prosessin etenemistä.
Prosessissa kuvataan ruokaohjeen kehitystyön etenemistä ideointivaiheesta painovalmiiksi tekstiksi kirjaa varten. Tarkastelin opinnäytetyössäni japanilaisten koti- ja katuruokalajien valmistusohjeiden kehittämismekanismia osana keittokirjan kirjoitusprosessia. Tarkoituksena ei ole kuvata koko keittokirjan tekoprosessin vaiheita kuten matkakertomusta, kuvamateriaalin tuotantoa, taittamista tai kirjan markkinointia.
Ruokaohjeiden ideointi ja kehittäminen tehtiin kevään ja kesän 2020 aikana. Kirjaa varten ruokaohjeita valmistui lopulta noin sata. Reseptien kehittämistyö osoitti kehityskohteita pitkään käytössä olleisiin toimintatapoihin. Japanilaisten raaka-aineiden saatavuus suomalaisista päivittäistavarakaupoista on hyvä. Ruokien valmistaminen onnistuu helposti, kun raaka-aineita on laajalti saatavissa.
Tavoitteena oli saada kirjan sisältö valmiiksi ennen Tokion kesäolympialaisia. Street Food Japan – koti- ja katuruokaa Japanista julkaistiin marraskuussa 2020. Kirja sai erinomaisen vastaanoton ja näkyvyyttä mediassa. Se myös valittiin vuoden 2020 suomalaiseksi keittokirjaksi.
Opinnäytetyöprosessi oli mielenkiintoinen ja opettavainen. Aikataulu pysyi suunnitelman mukaisena.
Työn ja tietoperustan suunnittelu alkoi marraskuussa 2019. Työn viitekehyksessä pohditaan japanilaista ruokakulttuuria, kartoitetaan niin raaka-aineita kuin japanilaisten elintarvikkeiden saatavuutta Suomessa. Japanilaisesta ruoasta sekä kulttuurista on saatavilla runsaasti painettua ja sähköitä materiaalia. Aihepiirinä ruoka, ruoanvalmistus ja ruokakulttuurit ovat tällä hetkellä Suomessa suosittuja ja tämä ilmiö korosti aiheen ajankohtaisuutta. Tietoperustan tarkentuminen ja ymmärryksen kasvaminen kirjoitustyön myötä selkeyttivät prosessin etenemistä.
Prosessissa kuvataan ruokaohjeen kehitystyön etenemistä ideointivaiheesta painovalmiiksi tekstiksi kirjaa varten. Tarkastelin opinnäytetyössäni japanilaisten koti- ja katuruokalajien valmistusohjeiden kehittämismekanismia osana keittokirjan kirjoitusprosessia. Tarkoituksena ei ole kuvata koko keittokirjan tekoprosessin vaiheita kuten matkakertomusta, kuvamateriaalin tuotantoa, taittamista tai kirjan markkinointia.
Ruokaohjeiden ideointi ja kehittäminen tehtiin kevään ja kesän 2020 aikana. Kirjaa varten ruokaohjeita valmistui lopulta noin sata. Reseptien kehittämistyö osoitti kehityskohteita pitkään käytössä olleisiin toimintatapoihin. Japanilaisten raaka-aineiden saatavuus suomalaisista päivittäistavarakaupoista on hyvä. Ruokien valmistaminen onnistuu helposti, kun raaka-aineita on laajalti saatavissa.
Tavoitteena oli saada kirjan sisältö valmiiksi ennen Tokion kesäolympialaisia. Street Food Japan – koti- ja katuruokaa Japanista julkaistiin marraskuussa 2020. Kirja sai erinomaisen vastaanoton ja näkyvyyttä mediassa. Se myös valittiin vuoden 2020 suomalaiseksi keittokirjaksi.
Opinnäytetyöprosessi oli mielenkiintoinen ja opettavainen. Aikataulu pysyi suunnitelman mukaisena.