Automaattipadan käyttöönotto, ohjelmointi ja perehdytys
Kangastie, Essi (2020)
Kangastie, Essi
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020120426198
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020120426198
Tiivistelmä
Tämän työn toimeksiantajana on Atria Suomi Oy ja se toteutettiin Nurmossa valmisruokaosastolla. Osastolle on tullut uusi automaattinen keittopata, johon pystyy ohjelmoimaan käytössä olevat reseptit. Tällöin työntekijöiden ei tarvitse huolehtia kuin raaka-aineiden lisäyksistä, kun keittopata valmistaa tuotteen itsenäisesti. Tämän työn tavoitteena oli ohjelmoida keittopataan osastolla käytettävät reseptit. Kaikkia osastolla käytettäviä reseptejä ei kuitenkaan ole mahdollista tai ei kannata ohjelmoida, koska padan tilavuus ei ole riittävä jokaiselle reseptille.
Työ aloitettiin tutustumalla keittopataan ja sen käyttöohjeisiin. Ohjelmointi tehtiin Excel-taulukkoon, josta ohjelmat siirrettiin keittopataan muistitikulla. Ohjelmoitavia reseptejä valittiin tähän työhön kolme. Reseptit valittiin sillä perusteella, mitä tuottei-ta padalla tultaisiin valmistamaan ja mitkä satsikoot mahtuvat pataan. Näitä jokaista testattiin ensin pelkällä vedellä ja sitten kolme kertaa tuotannossa eri päivinä. Lopuksi vielä katsottiin tuotekehityksen kanssa jokainen ohjelma läpi tuotannossa, että ne ovat toimivia ja tuotteelle sopivia.
Ohjelmista muokattiin 2-3 kertaa sekoitusnopeuksia ja -aikoja ennen kuin ne olivat tuotteille sopivia. Ohjelmointi onnistui kuitenkin sen verran hyvin, että testauksia ei tarvinnut tehdä useampia, koska muutostarpeita ei ilmennyt. Lopuksi järjestettiin vielä työntekijöille perehdytys uusien ohjelmien käyttöön.
Työ aloitettiin tutustumalla keittopataan ja sen käyttöohjeisiin. Ohjelmointi tehtiin Excel-taulukkoon, josta ohjelmat siirrettiin keittopataan muistitikulla. Ohjelmoitavia reseptejä valittiin tähän työhön kolme. Reseptit valittiin sillä perusteella, mitä tuottei-ta padalla tultaisiin valmistamaan ja mitkä satsikoot mahtuvat pataan. Näitä jokaista testattiin ensin pelkällä vedellä ja sitten kolme kertaa tuotannossa eri päivinä. Lopuksi vielä katsottiin tuotekehityksen kanssa jokainen ohjelma läpi tuotannossa, että ne ovat toimivia ja tuotteelle sopivia.
Ohjelmista muokattiin 2-3 kertaa sekoitusnopeuksia ja -aikoja ennen kuin ne olivat tuotteille sopivia. Ohjelmointi onnistui kuitenkin sen verran hyvin, että testauksia ei tarvinnut tehdä useampia, koska muutostarpeita ei ilmennyt. Lopuksi järjestettiin vielä työntekijöille perehdytys uusien ohjelmien käyttöön.