Muovijätteiden haitat ja niiden vähentäminen ravintolassa
Vuori, Panu (2020)
Vuori, Panu
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020120325910
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020120325910
Tiivistelmä
Muovi on tärkeä osa nykyaikaista elämää. Sen helposti muokattavissa oleva rakenne on mahdollistanut, että siitä on voitu tuottaa lukemattomia muunnoksia. Sitä käytetään kaikilla elämämme osa-alueilla. Tutkijat ovat jo pitkään tiedostaneet muovin haitat, vasta viime vuosina ovat kuluttajat ja lainsäätäjät alkaneet kiinnittää huomiota niihin. Muovijäte, sen sisältämät kemikaalit ja mikromuovit ovat kaikki vakavia ongelmia.
Oppinnäytetyötä varten tehtiin kolme haastattelua, joihin osallistui erikokoisten ravintoloiden edustajia. Kysymykset käsittelivät ravintoloiden tietämystä muoveista. Haastatteluissa nousi esiin, että henkilökunnat eivät ole yleisesti saaneet ohjeistusta tai koulutusta muovin kanssa toimimisesta ravintoloissa. Muovin erillinen käsittely nähdään liian hankalana ja aikaa vievänä, jotta sen järjestämiseen haluttaisiin käyttää voimavaroja. Tämän takia muovit joutuvat tavallisesti vieläkin energiajätteeksi.
Ravintoloissa muovijätettä tulee pääosin pakkausmateriaaleista. Tämä vaikeuttaa muovien vähentämistä, sillä muovipakkaukset parantavat monien raaka-aineiden säilyvyyttä huomattavasti, ja vähentävät näin ruokahävikkiä.
Toisaalta muovien lajittelu ja kierrättäminen aiheuttavat omia ongelmiaan kiireisessä ja usein ahtaassa keittiöympäristössä. Ratkaisu voi olla myös erinäiset hajoavat muovit, tai muovin kemiallinen hajottaminen. Luultavasti varmin ratkaisu tulee silti olemaan asenneilmaston muutos, ja työntekijät sekä työnantajat joutuvat antamaan osan ajastaan muovin käsittelylle. Varmaa on, että ravintola-ala joutuu kohtaamaan monia haasteita muovin kanssa, kun tullaan yhä tietoisemmaksi sen vaikutuksista.
Oppinnäytetyötä varten tehtiin kolme haastattelua, joihin osallistui erikokoisten ravintoloiden edustajia. Kysymykset käsittelivät ravintoloiden tietämystä muoveista. Haastatteluissa nousi esiin, että henkilökunnat eivät ole yleisesti saaneet ohjeistusta tai koulutusta muovin kanssa toimimisesta ravintoloissa. Muovin erillinen käsittely nähdään liian hankalana ja aikaa vievänä, jotta sen järjestämiseen haluttaisiin käyttää voimavaroja. Tämän takia muovit joutuvat tavallisesti vieläkin energiajätteeksi.
Ravintoloissa muovijätettä tulee pääosin pakkausmateriaaleista. Tämä vaikeuttaa muovien vähentämistä, sillä muovipakkaukset parantavat monien raaka-aineiden säilyvyyttä huomattavasti, ja vähentävät näin ruokahävikkiä.
Toisaalta muovien lajittelu ja kierrättäminen aiheuttavat omia ongelmiaan kiireisessä ja usein ahtaassa keittiöympäristössä. Ratkaisu voi olla myös erinäiset hajoavat muovit, tai muovin kemiallinen hajottaminen. Luultavasti varmin ratkaisu tulee silti olemaan asenneilmaston muutos, ja työntekijät sekä työnantajat joutuvat antamaan osan ajastaan muovin käsittelylle. Varmaa on, että ravintola-ala joutuu kohtaamaan monia haasteita muovin kanssa, kun tullaan yhä tietoisemmaksi sen vaikutuksista.