Elintarvikealan tuotantolinjan omavalvonta, HACCP ja näytteenotto
Pulkkanen, Marianna (2020)
Pulkkanen, Marianna
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020113025201
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020113025201
Tiivistelmä
Työ tehtiin valmisruokia valmistavalle elintarvikealan yritykselle. Insinöörityön tarkoituksena oli muokata uuden tuotantolinjan omavalvonta ja HACCP ja tehdä omavalvontaan liittyviä näytteenottoja.
Omavalvontaan liittyen ensin päivitettiin uuden linjaston vuokaavio. Vaikka vuokaavio ei ulkoasultaan paljon muuttunut verrattuna vanhaan, eri työvaiheiden sisällöt muuttuivat, koska uusi linjasto oli automatisoidumpi verrattuna vanhaan linjastoon. Uusi linjasto oli automatisoitu tuotteen annostelusta aina siihen asti, kun tuote oli lähettämössä.
Uuden linjaston vaarojen arviointi (HACCP) päivitettiin myös tämän työn puitteissa. Kriittiset hallintapisteet säilyivät ennallaan, eli ne olivat edelleen paisto ja jäähdytys, mutta raja-arvot ja mittausten tiheys piti määrittää uudelle linjalle sopiviksi. Omavalvontamittaukset liittyivät juuri näihin kriittisiin hallintapisteisiin eli tuotteiden lämpötilan mittaukset paiston ja jäähdytyksen jälkeen. Omavalvontamittausten avulla määritettiin raja-arvot ja omavalvontamittausten tiheys.
Omavalvontaan liittyvät näytteenotot olivat ilmanäytteiden ottaminen ja pintapuhtausnäytteiden ottaminen. Ilmanäytteet otettiin kahdella eri menetelmällä: laskeumamaljamenetelmällä sekä rinnalla käytettiin ilmaimuria. Pintapuhtausnäytteiden otolla varmistettiin linjaston pesujen onnistuminen eli ne otettiin aamulla ennen tuotannon alkua. Pintapuhtausnäytteet otettiin TV-Dipslide-näytteenottopuikoilla.
Työlle asettamani tavoitteet täyttyivät ja sain kaikki haluamani mittaukset tehtyä.
Omavalvontaan liittyen ensin päivitettiin uuden linjaston vuokaavio. Vaikka vuokaavio ei ulkoasultaan paljon muuttunut verrattuna vanhaan, eri työvaiheiden sisällöt muuttuivat, koska uusi linjasto oli automatisoidumpi verrattuna vanhaan linjastoon. Uusi linjasto oli automatisoitu tuotteen annostelusta aina siihen asti, kun tuote oli lähettämössä.
Uuden linjaston vaarojen arviointi (HACCP) päivitettiin myös tämän työn puitteissa. Kriittiset hallintapisteet säilyivät ennallaan, eli ne olivat edelleen paisto ja jäähdytys, mutta raja-arvot ja mittausten tiheys piti määrittää uudelle linjalle sopiviksi. Omavalvontamittaukset liittyivät juuri näihin kriittisiin hallintapisteisiin eli tuotteiden lämpötilan mittaukset paiston ja jäähdytyksen jälkeen. Omavalvontamittausten avulla määritettiin raja-arvot ja omavalvontamittausten tiheys.
Omavalvontaan liittyvät näytteenotot olivat ilmanäytteiden ottaminen ja pintapuhtausnäytteiden ottaminen. Ilmanäytteet otettiin kahdella eri menetelmällä: laskeumamaljamenetelmällä sekä rinnalla käytettiin ilmaimuria. Pintapuhtausnäytteiden otolla varmistettiin linjaston pesujen onnistuminen eli ne otettiin aamulla ennen tuotannon alkua. Pintapuhtausnäytteet otettiin TV-Dipslide-näytteenottopuikoilla.
Työlle asettamani tavoitteet täyttyivät ja sain kaikki haluamani mittaukset tehtyä.