Kaappaa kasvis! -viikon ruokakasvatusmateriaalin kehittäminen ruokapalveluille
Leikas, Katriina (2020)
Leikas, Katriina
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020112724818
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020112724818
Tiivistelmä
Suomalainen, ilmainen ja laadukas kouluruoka on paitsi lasten ja nuorten jaksamisen ja oppimisen edellytys, myös merkittävä tulonsiirto perheille sekä lasten ja nuorten terveyserojen kaventaja. Kouluruokailu ja -ympäristö tarjoavat myös runsaasti mahdollisuuksia ruokakasvatukseen, minkä avulla edistetään lasten ja nuorten myönteistä ruokasuhdetta, terveyttä edistäviä ruokailutottumuksia sekä esimerkiksi tietoisuutta ruoan ympäristövaikutuksista.
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, miten Etelä-Pohjanmaan kuntien ruokapalveluissa on aiemmin toteutettu Kappaa kasvis! -viikkoa sekä kerätä ideoita siitä, miten ruokapalvelut kehittäisivät teemaviikkoa. Opinnäytetyön toinen tavoite oli tehtyä tutkimusta, kirjallisuusselvitystä ja aiempia Kaappaa kasvis! -viikon materiaaleja hyödyntäen luoda ohjemateriaalia ruokapalveluille teemaviikon toteutuksen tueksi.
Tutkimuksessa lähetettiin haastattelupyyntö 17:lle Etelä-Pohjanmaan ruokapalvelupäällikölle, joista 7 vastasi. Vastanneille ruokapalvelupäälliköille toteutettiin puolistrukturoitu haastattelu touko-syyskuun 2020 aikana. Haastattelut nauhoitettiin, litteroitiin ja niille tehtiin sisällönanalyysi. Haastatteluiden perusteella todettiin, että selkeälle ja helppoja ideoita sisältävälle ohjemateriaalille oli ruokapalveluissa tarvetta.
Kehittämistyönä luotiin Kaappaa kasvis! -ruokakasvatusmateriaalia ruokapalveluille. Ruokakasvatusvihkoseen koottiin ruokapalveluille vinkkejä kasvisten tarjonnan ja menekin lisäämiseen sekä erilaisia ruokakasvatusideoita. Ruokakasvatusideat keskittyivät sekä kasvisteeman että ruokapalveluiden toiminnan ja kouluruokailun esille tuomiseen.
Ohjevihkonen on suunniteltu ruokapalveluille, mutta sitä voivat hyödyntää myös muut lasten ja nuorten ruokakasvatuksen parissa työskentelevät. Kehitettyjen ruokakasvatusideoiden avulla lapset ja nuoret tutustuvat kasviksiin ja mausteisiin eri aistien avulla, oppivat kouluruokailusta ja sen järjestämisestä, ruokapalveluiden toiminnasta sekä osallistuvat kouluruokailun kehittämiseen.
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, miten Etelä-Pohjanmaan kuntien ruokapalveluissa on aiemmin toteutettu Kappaa kasvis! -viikkoa sekä kerätä ideoita siitä, miten ruokapalvelut kehittäisivät teemaviikkoa. Opinnäytetyön toinen tavoite oli tehtyä tutkimusta, kirjallisuusselvitystä ja aiempia Kaappaa kasvis! -viikon materiaaleja hyödyntäen luoda ohjemateriaalia ruokapalveluille teemaviikon toteutuksen tueksi.
Tutkimuksessa lähetettiin haastattelupyyntö 17:lle Etelä-Pohjanmaan ruokapalvelupäällikölle, joista 7 vastasi. Vastanneille ruokapalvelupäälliköille toteutettiin puolistrukturoitu haastattelu touko-syyskuun 2020 aikana. Haastattelut nauhoitettiin, litteroitiin ja niille tehtiin sisällönanalyysi. Haastatteluiden perusteella todettiin, että selkeälle ja helppoja ideoita sisältävälle ohjemateriaalille oli ruokapalveluissa tarvetta.
Kehittämistyönä luotiin Kaappaa kasvis! -ruokakasvatusmateriaalia ruokapalveluille. Ruokakasvatusvihkoseen koottiin ruokapalveluille vinkkejä kasvisten tarjonnan ja menekin lisäämiseen sekä erilaisia ruokakasvatusideoita. Ruokakasvatusideat keskittyivät sekä kasvisteeman että ruokapalveluiden toiminnan ja kouluruokailun esille tuomiseen.
Ohjevihkonen on suunniteltu ruokapalveluille, mutta sitä voivat hyödyntää myös muut lasten ja nuorten ruokakasvatuksen parissa työskentelevät. Kehitettyjen ruokakasvatusideoiden avulla lapset ja nuoret tutustuvat kasviksiin ja mausteisiin eri aistien avulla, oppivat kouluruokailusta ja sen järjestämisestä, ruokapalveluiden toiminnasta sekä osallistuvat kouluruokailun kehittämiseen.