Ikääntyneiden ravitsemus: Ravitsemussuunnitelman haasteet kotihoidossa
Himanen, Mia; Koivulahti, Satu (2020)
Himanen, Mia
Koivulahti, Satu
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020112424130
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020112424130
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena on ikääntyneiden ravitsemussuunnitelman laatimisen haasteet. Ravitsemussuunnitelman merkitys osana ikääntyneen hoitotyötä vaikutti opinnäytetyön aiheenvalinnassa. Työn tilaajana toimi Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä. Teoreettisena viitekehyksenä ovat ikääntyneiden ravitsemuksen erityispiirteet, hoitotyön prosessin mukainen ravitsemussuunnitelman laatiminen, toteuttaminen sekä arviointi.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa ravitsemussuunnitelman tekemisen haasteita kotihoidossa. Opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää ravitsemussuunnitelman laatimista ja toteuttamista. Kokemuksia kartoitettiin avoimella kyselyllä kotihoidon ravitsemusvastaavilta suunnitelman laatimisesta ja toteuttamisesta. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena. Aineiston keräämistä varten laadittiin avoin kyselylomake, johon ravitsemusvastaavat vastasivat esseemuotoisesti. Kyselyyn vastasi 12 hoitajaa (n=12). Aineisto analysoitiin sisällönanalyysillä. Aineiston analysoinnissa hyödynnettiin koko aineistoa. Analyysikokonaisuus luokiteltiin neljään pääluokkaan, jotka noudattelevat hoitotyön prosessia.
Hoitajien kokemat haasteet olivat moninaisia. Suurimpana haasteena toistuivat kiire, omaisten kanssa koetut yhteistyöongelmat sekä muiden hoitajien sitoutumattomuus. Asiakkaisiin liittyvistä haasteista nousivat merkittävimmiksi muistisairauden vaikutukset, huono taloudellinen tilanne ja vanhat epäterveelliset tottumukset. Haasteita koettiin toimimattoman yhteistyön osalta omaisten ja palveluntuottajien kanssa. Edellä mainitut haasteet toistuivat useasti prosessin eri vaiheissa.
Opinnäytetyön tuloksia voidaan hyödyntää ravitsemussuunnitelmien kehittämistyössä kotihoidossa esimerkiksi ravitsemussuunnitelman laatimisen prosessin ja toimintatapojen suunnittelussa.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa ravitsemussuunnitelman tekemisen haasteita kotihoidossa. Opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää ravitsemussuunnitelman laatimista ja toteuttamista. Kokemuksia kartoitettiin avoimella kyselyllä kotihoidon ravitsemusvastaavilta suunnitelman laatimisesta ja toteuttamisesta. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena. Aineiston keräämistä varten laadittiin avoin kyselylomake, johon ravitsemusvastaavat vastasivat esseemuotoisesti. Kyselyyn vastasi 12 hoitajaa (n=12). Aineisto analysoitiin sisällönanalyysillä. Aineiston analysoinnissa hyödynnettiin koko aineistoa. Analyysikokonaisuus luokiteltiin neljään pääluokkaan, jotka noudattelevat hoitotyön prosessia.
Hoitajien kokemat haasteet olivat moninaisia. Suurimpana haasteena toistuivat kiire, omaisten kanssa koetut yhteistyöongelmat sekä muiden hoitajien sitoutumattomuus. Asiakkaisiin liittyvistä haasteista nousivat merkittävimmiksi muistisairauden vaikutukset, huono taloudellinen tilanne ja vanhat epäterveelliset tottumukset. Haasteita koettiin toimimattoman yhteistyön osalta omaisten ja palveluntuottajien kanssa. Edellä mainitut haasteet toistuivat useasti prosessin eri vaiheissa.
Opinnäytetyön tuloksia voidaan hyödyntää ravitsemussuunnitelmien kehittämistyössä kotihoidossa esimerkiksi ravitsemussuunnitelman laatimisen prosessin ja toimintatapojen suunnittelussa.