Ruoka-apu muutoksessa ja yhteiskunnan peilinä: Prosessikuvaus Diakoniabarometri 2020-kyselytukimuksen vaiheista
Paloviita, Pirjo (2020)
Paloviita, Pirjo
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020112323872
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020112323872
Tiivistelmä
TIIVISTELMÄ
Pirjo Paloviita
Ruoka-apu muutoksessa ja yhteiskunnan peilinä
Prosessikuvaus Diakoniabarometri 2020-kyselytutkimuksen vaiheista
Sivuja 30 ja liitteitä 3
Marraskuu, 2020
Diakonia-ammattikorkeakoulu
Sosionomi (YAMK), 90 op
Syrjäytymisvaarassa olevien terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen
Diakoniabarometri 2020 ”Aina uuden edessä” on yhdestoista Suomen evankelis-luterilaisen kirkon diakoniatyöntekijöille suunnattu barometritutkimus. Diakoniabarometrissä tutkijoina toimi neljä Diakonia-ammattikorkeakoulun ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opiskelijaa. Omassa osuudessani tutkin diakonia-työntekijöiden ajatuksia muuttuvasta ruoka-avusta, yhteisöruokailuista, hävikkiruuan käytöstä ja taloudellisesta auttamisesta. Tämä raportti on prosessikuvaus Diakoniabarometrin tekemisestä.
Diakoniabarometri 2020 toteutettiin yhteistyössä Diakonian tutkimuksen seuran, Kirkon tutkimuskeskuksen, Diakoniatyöntekijöiden liiton, Kirkkohallituksen Diakonian ja sielunhoidon yksikön ja Diakonia-ammattikorkeakoulun kanssa.
Diakoniabarometri 2020 -kysely suoritettiin sähköisellä verkkokyselyllä 27.1-13.2. 2020 juuri ennen korona pandemian leviämistä. Kyselyyn vastasi 479 Suomen evankelisluterilaisen kirkon diakoniatyön ammattilaista. Tämä prosessikuvaus jäsentyy neljään osioon: Diakoniabarometrin 2020 keskeiset käsitteet, tutkimusmenetelmät, prosessin kuvaus sekä arviointi.
Kyselyssä kävi ilmi, että diakoniatyöntekijät pitävät ruoka- ja taloudellista auttamista tärkeänä ja seurakunnan tehtäviin kuuluvana. Leipäjononoista haluttaisiin päästä eroon ja panostaa enemmän yhteisöruokailuihin. Hävikkiruuan käyttö ruoka-apuina ja ruokailuissa on vuosi vuodelta suositumpaa. Taloudellisen auttamisen haluttaisiin olevan ennen kaikkea ohjausta ja neuvontaa.
Asiasanat: diakoniabarometri, diakoniatyö, diakoniatyöntekijät, kyselytutkimus
Pirjo Paloviita
Ruoka-apu muutoksessa ja yhteiskunnan peilinä
Prosessikuvaus Diakoniabarometri 2020-kyselytutkimuksen vaiheista
Sivuja 30 ja liitteitä 3
Marraskuu, 2020
Diakonia-ammattikorkeakoulu
Sosionomi (YAMK), 90 op
Syrjäytymisvaarassa olevien terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen
Diakoniabarometri 2020 ”Aina uuden edessä” on yhdestoista Suomen evankelis-luterilaisen kirkon diakoniatyöntekijöille suunnattu barometritutkimus. Diakoniabarometrissä tutkijoina toimi neljä Diakonia-ammattikorkeakoulun ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opiskelijaa. Omassa osuudessani tutkin diakonia-työntekijöiden ajatuksia muuttuvasta ruoka-avusta, yhteisöruokailuista, hävikkiruuan käytöstä ja taloudellisesta auttamisesta. Tämä raportti on prosessikuvaus Diakoniabarometrin tekemisestä.
Diakoniabarometri 2020 toteutettiin yhteistyössä Diakonian tutkimuksen seuran, Kirkon tutkimuskeskuksen, Diakoniatyöntekijöiden liiton, Kirkkohallituksen Diakonian ja sielunhoidon yksikön ja Diakonia-ammattikorkeakoulun kanssa.
Diakoniabarometri 2020 -kysely suoritettiin sähköisellä verkkokyselyllä 27.1-13.2. 2020 juuri ennen korona pandemian leviämistä. Kyselyyn vastasi 479 Suomen evankelisluterilaisen kirkon diakoniatyön ammattilaista. Tämä prosessikuvaus jäsentyy neljään osioon: Diakoniabarometrin 2020 keskeiset käsitteet, tutkimusmenetelmät, prosessin kuvaus sekä arviointi.
Kyselyssä kävi ilmi, että diakoniatyöntekijät pitävät ruoka- ja taloudellista auttamista tärkeänä ja seurakunnan tehtäviin kuuluvana. Leipäjononoista haluttaisiin päästä eroon ja panostaa enemmän yhteisöruokailuihin. Hävikkiruuan käyttö ruoka-apuina ja ruokailuissa on vuosi vuodelta suositumpaa. Taloudellisen auttamisen haluttaisiin olevan ennen kaikkea ohjausta ja neuvontaa.
Asiasanat: diakoniabarometri, diakoniatyö, diakoniatyöntekijät, kyselytutkimus