Ikääntyneiden ravitsemustila tehostetussa palveluasumisessa vuosina 2018 ja 2020 RAI-arvojen perusteella
Himanen, Sanna; Hämäläinen, Petra (2020)
Himanen, Sanna
Hämäläinen, Petra
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020112323915
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020112323915
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena on vertailla vuosien 2018 ja 2020 PHHYKY:n tehostetun palveluasumisen yksikön asukkaiden ravitsemustilaa RAI-LTC-arvioinneista johdettujen tulosten perusteella sekä verrata yksikön tuloksia muihin PHHYKY:n tehostetun palveluasumisen yksiköiden tuloksiin. Tavoitteena on ollut tulosten perusteella tuottaa toimeksiantajalle tietoa yksikön asukkaiden ravitsemustilan muutoksista intervention aikana. PHHYKY:ssä on viime vuosien aikana kiinnitetty huomiota ikääntyneiden ravitsemukseen ja tehty toimenpideohjeistuksia ravitsemushoidon toteuttamiseksi sekä sen kehittämiseksi. Tulokset kerättiin intervention alku- (vuonna 2018) ja loppumittauksesta (vuonna 2020) yksikön asukkaiden sekä vertailuun käytetyn PHHYKY:n tehostetun palveluasumisen RAI-LTC-puolivuotispalauteraportin tuloksista, ja Raisoft-laatumoduulista johdetusta datasta. Tutkimusmenetelmäksi valikoitui määrällinen tutkimus. Tutkimuksessa oli käytössä kaikki yksikössä tehdyt vuosien 2018 ja 2020 RAI-arvioinnin tulokset. Aineistoa käsiteltiin anonyymisti yksikön kaikkien asukkaiden tulosten muodostamien prosenttien pohjalta. Tutkimustulokset osoittavat, että yksikön asukkaiden toimintakyky arkisuoriutumisen ja kognition osalta on heikentynyt intervention aikana. Tämä ei kuitenkaan ole vaikuttanut ravitsemustilaan samansuuntaisesti. Voidaan ajatella, että yksikössä ja yhtymässä tehdyt ravitsemustilaan liittyvät toimenpiteet ovat vaikuttaneet asukkaiden ravitsemustilaan positiivisesti. RAI-arviointijärjestelmän tuottaman ravitsemustilaan liittyvän tiedon käyttäminen asukkaan hoidon suunnittelussa ja toteuttamisessa auttaa reagoimaan muutoksiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Ennakoimalla ravitsemustilan muutoksia sekä toteuttamalla oikea-aikaisia ravitsemuksellisia toimenpiteitä voidaan vaikuttaa yksilön kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä saavuttaa taloudellisia säästöjä.