Ruoka ja mieli: ravitsemustutkimus ja -kasvatus yhteisövalmennus Reilussa
Kankaanpää, Venla (2020)
Kankaanpää, Venla
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020111923430
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020111923430
Tiivistelmä
Työn tavoitteena oli toteuttaa hyvää ravitsemusta edistäviä ravitsemuskasvatustilaisuuksia Buusti ry:n alaisen yhteisövalmennus Reilun asiakkaille. Reilun asiakaskunta koostuu eri-ikäisistä mielenterveyskuntoutujista. Erilaisten psyykkisten sairauksien lisäksi asiakkailla esiintyy myös runsaasti somaattisia sairauksia. Elämänhallinnallisten taitojen kehittämiseen ja ylläpitämiseen keskittyvässä yhteisövalmennuksessa ravitsemushaasteet ovat usein keskustelunaiheena.
Opinnäytetyö koostui kahdesta osasta: kvantitatiivisesta ravitsemustutkimuksesta ja ravitsemusluennoista. Lomakekyselynä suoritetussa ravitsemustutkimuksessa (n=65) kartoitettiin luentojen suunnittelun tueksi asiakkaiden ravitsemustottumuksia sekä yleistä terveydentilaa, uni- ja liikuntatottumuksia. Ravitsemuksen osalta kartoitettiin yleisiä ravitsemustottumuksia ja eri ruoka-aineiden ja ravintolisien käyttötiheyttä ja laatua.
Tutkimustuloksien mukaan monet Reilun asiakkaista kärsivät psyykkisistä sairauksista, kuten masennuksesta ja skitsofreniasta, ja somaattisten sairauksien osalta diabeteksesta, verenpainetaudista ja kohonneesta kolesterolista. Heillä oli ruoansulatusvaivoja ja päänsärkyä. Ravitsemuksen osalta pystyttiin toteamaan, että vastaajien tulisi lisätä ruokavaliossaan erityisesti kasvisten, marjojen hedelmien, kalan sekä tumman leivän ja kasvimargariinin osuutta ruokavaliossa. Makeiden ja suolaisten herkkujen osuus oli suurimmalla osalla vastaajista kohtuullisella tasolla.
Ravitsemusluennot koostuivat kahdesta eriaiheisesta luennosta. Ensimmäinen luento käsitteli terveyttä edistävää ruokavaliota, sen vaikutuksia terveyden edistämisessä ja somaattisten sairauksien ehkäisyssä sekä aivoterveyttä. Toisella luennolla käsiteltiin somaattisia ja psyykkisiä sairauksia ja ravitsemuksen osuutta niiden hoidon tukena ja ennaltaehkäisyssä. Samalla perehdyttiin siihen, miten psyykkiset sairaudet saattavat vaikuttaa ruokavalintoihin.
Kerätyn palautteen mukaan Reilun asiakkaat kokivat saaneensa uutta tietoa terveyttä edistävästä ruokavaliosta, ruokavalion vaikutuksesta somaattiseen terveyteen, vaikutuksista mielen ja aivojen terveyteen sekä mielenterveyden ja psyykelääkkeiden vaikutuksesta ruokavalintoihin.
Opinnäytetyö koostui kahdesta osasta: kvantitatiivisesta ravitsemustutkimuksesta ja ravitsemusluennoista. Lomakekyselynä suoritetussa ravitsemustutkimuksessa (n=65) kartoitettiin luentojen suunnittelun tueksi asiakkaiden ravitsemustottumuksia sekä yleistä terveydentilaa, uni- ja liikuntatottumuksia. Ravitsemuksen osalta kartoitettiin yleisiä ravitsemustottumuksia ja eri ruoka-aineiden ja ravintolisien käyttötiheyttä ja laatua.
Tutkimustuloksien mukaan monet Reilun asiakkaista kärsivät psyykkisistä sairauksista, kuten masennuksesta ja skitsofreniasta, ja somaattisten sairauksien osalta diabeteksesta, verenpainetaudista ja kohonneesta kolesterolista. Heillä oli ruoansulatusvaivoja ja päänsärkyä. Ravitsemuksen osalta pystyttiin toteamaan, että vastaajien tulisi lisätä ruokavaliossaan erityisesti kasvisten, marjojen hedelmien, kalan sekä tumman leivän ja kasvimargariinin osuutta ruokavaliossa. Makeiden ja suolaisten herkkujen osuus oli suurimmalla osalla vastaajista kohtuullisella tasolla.
Ravitsemusluennot koostuivat kahdesta eriaiheisesta luennosta. Ensimmäinen luento käsitteli terveyttä edistävää ruokavaliota, sen vaikutuksia terveyden edistämisessä ja somaattisten sairauksien ehkäisyssä sekä aivoterveyttä. Toisella luennolla käsiteltiin somaattisia ja psyykkisiä sairauksia ja ravitsemuksen osuutta niiden hoidon tukena ja ennaltaehkäisyssä. Samalla perehdyttiin siihen, miten psyykkiset sairaudet saattavat vaikuttaa ruokavalintoihin.
Kerätyn palautteen mukaan Reilun asiakkaat kokivat saaneensa uutta tietoa terveyttä edistävästä ruokavaliosta, ruokavalion vaikutuksesta somaattiseen terveyteen, vaikutuksista mielen ja aivojen terveyteen sekä mielenterveyden ja psyykelääkkeiden vaikutuksesta ruokavalintoihin.