Syömishäiriöt tutuiksi : Oppitunti Laihian Yläkoulun 8.-luokkalaisille
Peltonen, Eerika; Pärssinen, Nina (2020)
Peltonen, Eerika
Pärssinen, Nina
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020102821723
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020102821723
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli järjestää oppitunti syömishäiriöistä Laihian Yläkoulun 8.-luokkalaisille. Tavoitteena oli lisätä nuorten tietämystä sekä yleisimmistä syömishäiriöistä että epätyypillisistä syömishäiriöistä, niiden riskitekijöistä ja niiltä suojaavista tekijöistä. Lisäksi tavoitteena oli tehdä tutuiksi syömishäiriöiden hoidossa käytettyjä menetelmiä sekä hoitoväyliä.
Keskeisinä käsitteinä tässä opinnäytetyössä olivat syömishäiriöt, nuoret, syömishäiriöiden riskitekijät ja ennaltaehkäisy. Tiedonhaussa hyödynnettiin erilaisia hoitotyön keskeisiä tietokantoja ja kirjallisuutta. Kyselylomakkeiden vastauksia analysointiin sekä määrällisiä että laadullisia menetelmiä hyödyntäen.
Opetusta toteutettiin päivän aikana kuudessa eri ryhmässä. Osallistujien aiempaa tietämystä ja mielipiteitä kartoitettiin tekijöiden laatimalla kyselylomakkeella, joita palautettiin päivän päätteeksi 85 kappaletta. Lomake sisälsi myös palauteosion.
Tutkimuksen pohjalta yksi tärkeimpiä havaintoja oli, että vaikka syömishäiriöt olisivat joltain osin kaikille tuttuja, olisi niistä hyvä puhua laajemmin jo varhaisemmassa iässä. Sosiaalinen media nähdään hoikkuutta ja lihaksikkuutta ihannoivana, ja sillä koetaan jo nuorena olevan jonkinlaista vaikutusta minäkuvaan. Tämä oli yleisempää tyttöjen kuin poikien kohdalla. Palautekyselyn pohjalta voitiin todeta, että oppitunnilla käsitellyt asiat olivat nuorille tarpeellisia ja esityksestä saatiin uutta, hyödyllistä tietoa.
Keskeisinä käsitteinä tässä opinnäytetyössä olivat syömishäiriöt, nuoret, syömishäiriöiden riskitekijät ja ennaltaehkäisy. Tiedonhaussa hyödynnettiin erilaisia hoitotyön keskeisiä tietokantoja ja kirjallisuutta. Kyselylomakkeiden vastauksia analysointiin sekä määrällisiä että laadullisia menetelmiä hyödyntäen.
Opetusta toteutettiin päivän aikana kuudessa eri ryhmässä. Osallistujien aiempaa tietämystä ja mielipiteitä kartoitettiin tekijöiden laatimalla kyselylomakkeella, joita palautettiin päivän päätteeksi 85 kappaletta. Lomake sisälsi myös palauteosion.
Tutkimuksen pohjalta yksi tärkeimpiä havaintoja oli, että vaikka syömishäiriöt olisivat joltain osin kaikille tuttuja, olisi niistä hyvä puhua laajemmin jo varhaisemmassa iässä. Sosiaalinen media nähdään hoikkuutta ja lihaksikkuutta ihannoivana, ja sillä koetaan jo nuorena olevan jonkinlaista vaikutusta minäkuvaan. Tämä oli yleisempää tyttöjen kuin poikien kohdalla. Palautekyselyn pohjalta voitiin todeta, että oppitunnilla käsitellyt asiat olivat nuorille tarpeellisia ja esityksestä saatiin uutta, hyödyllistä tietoa.