Behovet av smärtstillande läkemedel efter en rekonstruktion av knäets främre korsband - en jämförelse mellan spinalbedövning och allmän anestesi
Nylund, Catrin (2020)
Nylund, Catrin
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020102521613
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020102521613
Tiivistelmä
Syftet med detta arbete var att kartlägga behovet av smärtlindringen på uppvakningsavdelningen under de första tre timmarna efter en rekonstruktion av knäets främre korsband (ACL). Syftet var även att jämföra behovet av smärtlindring i förhållande till om operationen gjorts i spinalbedövning eller i allmän anestesi med kloroprokain 1 % samt vilka yttre faktorer som möjligen påverkat behovet av smärtlindring. Denna kvantitativa retrospektiva registerunderökning gjordes som ett uppdrag av Suomen Terveystalo Oy. Data samlades in från perioden 4.8.2014 till 4.8.2019. Efter exkludering och inkludering bestod materialet av 341 patienter varav 229 hade opererats i spinalbedövning och 112 i allmän anestesi. Data samlades in från Terveystalos databas (Dynamic Health). Dataanalysen gjordes i statistikprogrammet SPSS för att påvisa om valet av anestesiform i förhållande till behovet av smärtlindring var statistiskt signifikant. Resultatet påvisade klart att patienter opererade i spinalbedövning hade ett mindre behov av smärtlindring efter operationen än de som opererades i allmän anestesi. Av de personer som opererades i spinalbedövning behövde 62 % inga opiater i.v. som smärtlindring på uppvakningsavdelningen, medan motsvande siffra för de som opererats i allmän anestesi var 12,5 %. Inga klara bakgrundsfaktorer som kön, vikt, ålder eller operationstid påverkade behovet av smärtlindringen. Valet av anestesiform hade däremot en inverkan på smärtlindringen. Det finns 11,5 gånger större sannolikhet att behöva i.v. opiater som smärtlindring om operationen görs i allmän anestesi än i jämförelse om den görs i spinalbedövning. Studiens resultat ger stöd i planeringen av den individuella vården och smärtlindringen för såväl patienten som personalen. Resultatet av denna studie bidrar med en evidensbaserad kunskap om vilken anestesiform som lämpar sig bäst för denna typ av operationer i förhållande till att minimera smärtan. Ju mindre smärtlindring patienten behöver på uppvakningsavdelningen desto sannolikare är det att patientsäkerheten garanteras vid hemförlovningen efter ett dagkirurgiskt ingrepp.