Äidinmaidonkorvikejauheen fysikaalisiin ominaisuuksiin vaikuttavat tekijät
Ingman, Heidi (2020)
Ingman, Heidi
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020091920566
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020091920566
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Valio Oy Lapinlahden tehdas. Työn tavoitteena oli valita neljästä erilaisesta äidinmaidonkorvikejauheen pohjareseptistä fysikaalisten analyysien tulosten perusteella paras ja selvittää, kuinka erilaiset prosessiparametrit vaikuttavat valmiin äidinmaidonkorvikejauheen fysikaalisiin ominaisuuksiin.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsitellään äidinmaidonkorviketta ja sen valmistusta. Jauheen valmistuksen osalta keskitytään sumutuskuivaukseen, joka vaikuttaa oleellisesti valmiin jauheen fysikaalisiin ominaisuuksiin, kuten vettyvyyteen, kosteuspitoisuuteen ja tiheyteen. Lisäksi tarkastellaan erilaisia maitojauheiden fysikaalisia ominaisuuksia, niihin vaikuttavia tekijöitä ja miten näitä ominaisuuksia on tässä työssä mitattu. Jauheen fysikaaliset ominaisuudet vaikuttavat esimerkiksi jauheen tuoteturvallisuuteen, käyttömukavuuteen ja säilyvyyteen.
Reseptien fysikaalisten ominaisuuksien tutkimisella haluttiin selvittää, miten maitorasvan osuus ja valitut mineraalit vaikuttavat valmiiden jauheiden fysikaalisiin ominaisuuksiin. Parhaimmaksi valitulla reseptillä tehtiin useita koeajoja, joissa muutettiin valittuja prosessiparametreja haihdutuksen ja sumutuskuivauksen aikana. Testien tulosten perusteella valittiin resepti, jossa käytettiin vain kasvirasvaa ja heikosti liukenevia mineraaleja, koska mitatut fysikaaliset ominaisuudet olivat laatustandardien mukaan parhaimmat. Prosessiparametrien muuttamisella ei ollut merkittävää vaikutusta fysikaalisten analyysien tuloksiin jauheiden välillä. Suurin vaikutus saatiin aikaiseksi suuttimien valinnalla ja sumun leveydellä jauheiden rakenteeseen ja juoksevuuteen niin, että kapean sumun suuttimilla jauheesta tuli juoksevampaa ja agglomeroituneempaa kuin leveän sumun suuttimilla.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsitellään äidinmaidonkorviketta ja sen valmistusta. Jauheen valmistuksen osalta keskitytään sumutuskuivaukseen, joka vaikuttaa oleellisesti valmiin jauheen fysikaalisiin ominaisuuksiin, kuten vettyvyyteen, kosteuspitoisuuteen ja tiheyteen. Lisäksi tarkastellaan erilaisia maitojauheiden fysikaalisia ominaisuuksia, niihin vaikuttavia tekijöitä ja miten näitä ominaisuuksia on tässä työssä mitattu. Jauheen fysikaaliset ominaisuudet vaikuttavat esimerkiksi jauheen tuoteturvallisuuteen, käyttömukavuuteen ja säilyvyyteen.
Reseptien fysikaalisten ominaisuuksien tutkimisella haluttiin selvittää, miten maitorasvan osuus ja valitut mineraalit vaikuttavat valmiiden jauheiden fysikaalisiin ominaisuuksiin. Parhaimmaksi valitulla reseptillä tehtiin useita koeajoja, joissa muutettiin valittuja prosessiparametreja haihdutuksen ja sumutuskuivauksen aikana. Testien tulosten perusteella valittiin resepti, jossa käytettiin vain kasvirasvaa ja heikosti liukenevia mineraaleja, koska mitatut fysikaaliset ominaisuudet olivat laatustandardien mukaan parhaimmat. Prosessiparametrien muuttamisella ei ollut merkittävää vaikutusta fysikaalisten analyysien tuloksiin jauheiden välillä. Suurin vaikutus saatiin aikaiseksi suuttimien valinnalla ja sumun leveydellä jauheiden rakenteeseen ja juoksevuuteen niin, että kapean sumun suuttimilla jauheesta tuli juoksevampaa ja agglomeroituneempaa kuin leveän sumun suuttimilla.