Opas maitotilan laidunnuksen ja ulkoilun toteuttamiseen
Määttä, Elina; Haapasalo, Sanni (2020)
Määttä, Elina
Haapasalo, Sanni
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020060316509
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020060316509
Tiivistelmä
Maitotilayrittäjien kiinnostus laiduntamista ja ulkoilua kohtaan on kasvanut. Positiiviset vaikutukset nautojen terveyteen ja maitotuotokseen kannustavat yrittäjiä laiduntamaan ja ulkoiluttamaan nautoja. Isoilla maitotiloilla laiduntaminen koetaan haastavaksi sopivien peltolohkojen sijainnin ja laidunalan riittävyyden kannalta. Ison laidunalan aitaustöihin tai tarhan rakentamiseen ja niiden huoltotöihin menee hetkellisesti enemmän aikaa, mutta myöhemmin säästynyttä aikaa voidaan käyttää hyödyksi nautojen hyvinvoinnin tarkkailuun. Ulkona ollessaan naudat pääsevät vapaammin toteuttamaan lajinmukaisia käyttäytymistarpeita, kuten laumassa syömistä samanaikaisesti. Varsinkin isojen robottitilojen laiduntamisen ja ulkoilun suunnitteluun ja toteuttamiseen kaivataan tuoretta tietoa. Työssämme on haluttu koota tätä tietoa selkeäksi kokonaisuudeksi. Työn toimeksiantajalle Osuuskunta Pohjolan Maidolle on tullut kyselyitä tällaisesta kokonaisuudesta ja varsinkin siitä, miten laidunnus ja ulkoilu toteutetaan isoilla ja laajentavilla tiloilla.
Opinnäytetyön päätavoitteena on tietoisuuden ja kiinnostuksen lisääminen laidunnusta ja ulkoilua kohtaan käytännön kokemusten ja teoriatiedon avulla. Tavoitteena on luoda käytännönläheinen ja visuaalinen opas, joka on apuna maitotilayrittäjille laidunnuksen ja ulkoilun toteuttamisessa.
Digitaalinen opas maitotilan laidunnuksen ja ulkoilun toteuttamiseen on toteutettu osana toiminnallista opinnäytetyötä. Oppaaseen on koottu tietoa esimerkiksi laiduntamismenetelmistä, laidunaidan rakentamisesta, eläinten kuljetuksesta ja käsittelystä, erikoistilanteista laitumella sekä jaloitteluun ja hyvinvointiin liittyvistä asioista. Tietoperustana on käytetty uusimpia lähteitä alan kirjallisuudesta, artikkeleista ja verkkojulkaisuista. Osuuskunta Pohjolan Maidon maitotilayrittäjät kertovat oppaassa, miten he ovat toteuttaneet onnistuneesti laiduntamista ja ulkoilua. Heidän lisäkseen asiantuntijat kertovat omaan osaamisalueeseensa liittyvistä aiheista. Opas julkaistaan digitaalisessa muodossa valiolaisten maitotilayrittäjien verkkopalvelu Valmassa. The interest of dairy farmers in grazing and outdoor loafing has increased. Positive effects on cattle health and milk production encourage entrepreneurs to graze and loaf cattle. On large dairy farms, grazing is perceived as challenging in terms of the location of suitable plots and the adequacy of the grazing area. There is a momentary increase in time spent on fencing work on a large pasture or on building and maintaining a shelter, but the saved time can be later used to monitor the welfare of cattle. When outdoors, cattle are freer to meet species-specific behavioral needs, such as eating in a herd at the same time. In particular, up-to-date information is needed for the planning and implementation of grazing and outdoor activities in large robotic farms. In our work, we wanted to gather this information into a clear whole. The client of the work, Osuuskunta Pohjolan Maito, has received inquiries about such an entity and especially about how grazing and outdoor loafing are carried out on large and expanding farms.
Nowadays, dairy farmers are increasingly interested in grazing and outdoor loafing and the benefits they bring. There is no up-to-date information on this topic in the form of a single, easy-to-read and clear guide. The work orderer Pohjolan Maito Cooperative has received inquiries about such an entity, and how grazing and outdoor loafing are carried out on large and expanding farms.
The aim of this thesis is to increase awareness and interest in grazing and outdoor loafing by presenting practical experience and theoretical knowledge. The aim is to create a practical and visual guide to assist dairy farmers in grazing and/or outdoor loafing
Dairy farmers of Pohjolan Maito Cooperative explain in the guide how they have successfully implemented grazing and/or outdoor loafing. In addition, experts will talk about topics related to their area of expertise. The guide contains grazing methods, pasture construction, animal transport and handling, special pasture situations and outdoor loafing. It is based on the latest literature, articles and internet publications. The guide is published in digital form in Valma, the online service for Valio dairy entrepreneurs.
Opinnäytetyön päätavoitteena on tietoisuuden ja kiinnostuksen lisääminen laidunnusta ja ulkoilua kohtaan käytännön kokemusten ja teoriatiedon avulla. Tavoitteena on luoda käytännönläheinen ja visuaalinen opas, joka on apuna maitotilayrittäjille laidunnuksen ja ulkoilun toteuttamisessa.
Digitaalinen opas maitotilan laidunnuksen ja ulkoilun toteuttamiseen on toteutettu osana toiminnallista opinnäytetyötä. Oppaaseen on koottu tietoa esimerkiksi laiduntamismenetelmistä, laidunaidan rakentamisesta, eläinten kuljetuksesta ja käsittelystä, erikoistilanteista laitumella sekä jaloitteluun ja hyvinvointiin liittyvistä asioista. Tietoperustana on käytetty uusimpia lähteitä alan kirjallisuudesta, artikkeleista ja verkkojulkaisuista. Osuuskunta Pohjolan Maidon maitotilayrittäjät kertovat oppaassa, miten he ovat toteuttaneet onnistuneesti laiduntamista ja ulkoilua. Heidän lisäkseen asiantuntijat kertovat omaan osaamisalueeseensa liittyvistä aiheista. Opas julkaistaan digitaalisessa muodossa valiolaisten maitotilayrittäjien verkkopalvelu Valmassa.
Nowadays, dairy farmers are increasingly interested in grazing and outdoor loafing and the benefits they bring. There is no up-to-date information on this topic in the form of a single, easy-to-read and clear guide. The work orderer Pohjolan Maito Cooperative has received inquiries about such an entity, and how grazing and outdoor loafing are carried out on large and expanding farms.
The aim of this thesis is to increase awareness and interest in grazing and outdoor loafing by presenting practical experience and theoretical knowledge. The aim is to create a practical and visual guide to assist dairy farmers in grazing and/or outdoor loafing
Dairy farmers of Pohjolan Maito Cooperative explain in the guide how they have successfully implemented grazing and/or outdoor loafing. In addition, experts will talk about topics related to their area of expertise. The guide contains grazing methods, pasture construction, animal transport and handling, special pasture situations and outdoor loafing. It is based on the latest literature, articles and internet publications. The guide is published in digital form in Valma, the online service for Valio dairy entrepreneurs.