Omavalvontasuunnitelma case Pure Garden
Yli-Kesäniemi, Vuokko; Yli-Kesäniemi-Hautala, Virve (2020)
Yli-Kesäniemi, Vuokko
Yli-Kesäniemi-Hautala, Virve
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020053115658
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020053115658
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli laatia täysin valmis käyttöön otettava omavalvontasuunnitelma. Toimeksianto tehtävään tuli aloittavalta musta valkosipulia valmistavalta eteläpohjalaiselta yritykseltä, Pure Gardenilta. Yritys tulee aloittamaan musta valkosipulituotteiden valmistuksen syksyllä 2020.
Opinnäytetyö sisältää teoreettisen ja toiminnallisen osuuden. Teoreettisessa osuudessa käsitellään niitä lakeja ja säädöksiä, jotka liittyvät uuden elintarvikehuoneiston perustamiseen, sekä elintarvikkeiden valmistamista koskevia säädöksiä. Toiminnallinen osuus oli yksityiskohtainen omavalvontasuunnitelma, joka oli otettavissa heti käyttöön.
Turvalliset, hygieeniset ja laadultaan hyvät elintarvikkeet ovat suomalaisille kuluttajille arkipäivää. Elintarvikelaki on säädetty koskemaan kaikkia Suomen markkinoilla olevia elintarvikkeita, elintarvikehuoneistoja ja elintarvikealalla toimivia toimijoita. Suomen elintarvikelainsäädännön kehittämisestä vastaa Maa- ja metsätalousministeriö. Tätä elintarvikeketjua ohjaa Ruokavirasto yhdessä Maa- ja metsätalousministeriön kanssa.
Opinnäytetyö aloitettiin virallisiin lakiteksteihin, säädöksiin ja määräyksiin syventymisellä, minkä jälkeen ne siirrettiin kirjalliseen ja helposti ymmärrettävään muotoon. Kirjalliseen muotoon siirrettiin ainoastaan ne asiat, jotka koskivat toimeksiantajan tuotetta. Omavalvontasuunnitelma saatiin laadittua sen jälkeen, kun oli päästy tutustumaan tuotteiden valmistamiseen yrityksen tiloissa. Opinnäytetyössä esiteltiin myös itse yritystä, mutta valmista yrityskohtaista omavalvontasuunnitelmaa siinä ei esitetä liikesalaisuuden vuoksi.
Opinnäytetyö sisältää teoreettisen ja toiminnallisen osuuden. Teoreettisessa osuudessa käsitellään niitä lakeja ja säädöksiä, jotka liittyvät uuden elintarvikehuoneiston perustamiseen, sekä elintarvikkeiden valmistamista koskevia säädöksiä. Toiminnallinen osuus oli yksityiskohtainen omavalvontasuunnitelma, joka oli otettavissa heti käyttöön.
Turvalliset, hygieeniset ja laadultaan hyvät elintarvikkeet ovat suomalaisille kuluttajille arkipäivää. Elintarvikelaki on säädetty koskemaan kaikkia Suomen markkinoilla olevia elintarvikkeita, elintarvikehuoneistoja ja elintarvikealalla toimivia toimijoita. Suomen elintarvikelainsäädännön kehittämisestä vastaa Maa- ja metsätalousministeriö. Tätä elintarvikeketjua ohjaa Ruokavirasto yhdessä Maa- ja metsätalousministeriön kanssa.
Opinnäytetyö aloitettiin virallisiin lakiteksteihin, säädöksiin ja määräyksiin syventymisellä, minkä jälkeen ne siirrettiin kirjalliseen ja helposti ymmärrettävään muotoon. Kirjalliseen muotoon siirrettiin ainoastaan ne asiat, jotka koskivat toimeksiantajan tuotetta. Omavalvontasuunnitelma saatiin laadittua sen jälkeen, kun oli päästy tutustumaan tuotteiden valmistamiseen yrityksen tiloissa. Opinnäytetyössä esiteltiin myös itse yritystä, mutta valmista yrityskohtaista omavalvontasuunnitelmaa siinä ei esitetä liikesalaisuuden vuoksi.