Nutritionsvården: en utmaning med många möjligheter
Nyberg, Louise; Gustafsson, Emilia (2020)
Nyberg, Louise
Gustafsson, Emilia
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020052714295
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020052714295
Tiivistelmä
Bakgrund: Undernäring är ett vanligt tillstånd hos patienter inom vården och kan leda till olika negativa konsekvenser på både individ- och samhällsnivå. Nutritionsvården är viktig i kampen mot undernäring. En god nutritionsvård involverar ett mångprofessionellt team och bör ses som en grundläggande del i omvårdnaden. Trots detta, visar tidigare studier att långt ifrån alla patienter får en optimal nutritionsvård.
Syfte: Syftet med denna litteraturstudie är att belysa vårdpersonalens perspektiv på utmaningar och möjligheter i nutritionsvården.
Metod: Studien är en kvalitativ litteraturstudie baserad på åtta vetenskapliga artiklar.
Resultat: Ett övergripande tema identifierades: att trygga patientsäkerheten och vårdkvalitén och sex subteman: 1) Riktlinjer och rutiner, 2) Resurser, 3) Kunskap, 4) Dokumentation, 5) Mångprofessionellt samarbete och ansvar, samt 6) Patientdelaktighet.
Slutsats: Utmaningar inom nutrtionsvården äventyrar patientsäkerhet och vårdkvaltitet, men det finns möjligheter till förbättringsarbete. Sjukskötaren spelar en viktigt roll i att trygga patientsäkerheten. Kunskap om de brister som finns behövs för att skapa en vård med hög kvalité som inte äventyrar patientsäkerheten.
Syfte: Syftet med denna litteraturstudie är att belysa vårdpersonalens perspektiv på utmaningar och möjligheter i nutritionsvården.
Metod: Studien är en kvalitativ litteraturstudie baserad på åtta vetenskapliga artiklar.
Resultat: Ett övergripande tema identifierades: att trygga patientsäkerheten och vårdkvalitén och sex subteman: 1) Riktlinjer och rutiner, 2) Resurser, 3) Kunskap, 4) Dokumentation, 5) Mångprofessionellt samarbete och ansvar, samt 6) Patientdelaktighet.
Slutsats: Utmaningar inom nutrtionsvården äventyrar patientsäkerhet och vårdkvaltitet, men det finns möjligheter till förbättringsarbete. Sjukskötaren spelar en viktigt roll i att trygga patientsäkerheten. Kunskap om de brister som finns behövs för att skapa en vård med hög kvalité som inte äventyrar patientsäkerheten.