Kuvauscateringin vaikutukset työntekijöiden työhyvinvointiin kuvausympäristöissä
Vehmasaho, Vilma (2020)
Vehmasaho, Vilma
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020052012712
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020052012712
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä tutkittiin kuvauscateringin vaikutusta työntekijöiden työhyvinvointiin kuvausympäristöissä. Tarkoituksena oli selvittää, millainen on fiktiotuotantojen kuvauksissa työskentelevien työntekijöiden mielestä onnistunut kuvauscatering ja miten he kokevat sen vaikuttavan työhyvinvointiinsa. Opinnäytetyön tavoitteena on kehittää catering-vastaavan työtä ja selvittää sen merkitys työhyvinvoinnille. Osana tutkimusta toteutettiin kuvauscateringia käsittelevä kysely, johon vastasi 89 fiktiotuotannoissa työskennellyttä työntekijää.
Opinnäytetyössä perehdyttiin ruokailun ja taukojen merkitykseen työn teossa fiktiotuotantojen näkökulmasta. Tietoperustaan etsittiin aineistoa fiktiotuotantojen työhyvinvointiin liittyvistä erityispiirteistä sekä työhyvinvointia edistävistä ruokailutottumuksista ja taukojen merkityksestä työssä jaksamiseen. Aineistoa kerättiin aihetta käsitteleviltä verkkosivuilta ja tutkimuksista. Työssä avattiin myös catering-vastaavan työnkuvaa fiktiotuotannoissa. Kyselyssä selvisi, että suurin osa vastaajista koki ammattitaitoisesti koostetulla kuvauscateringilla olevan työssä jaksamista ja työstä palautumista edistävä vaikutus.
Ammattitaitoisesti koostettu kuvauscatering nähtiin kyselyn vastauksissa toimivana ja selkeänä kokonaisuutena, jossa eri ruokavaliot ja allergiat sekä siisteys ja hygienia on otettu huomioon. Valtaosa vastaajista koki, että onnistunut kuvauscatering edistää sekä omaa että koko työryhmän työhyvinvointia. Toisaalta muutama vastaajista koki, että kuvauksiin järjestetyllä kuvauscateringilla on vähäinen vaikutus omaan työhyvinvointiin, eikä sen järjestäminen kuvauksiin ole välttämätöntä. Kyselyn perusteella kuvauscateringin vaikutus työhyvinvointiin oli kuitenkin ilmeinen ja tämä opinnäytetyö toimii muistutuksena siitä.
Opinnäytetyössä perehdyttiin ruokailun ja taukojen merkitykseen työn teossa fiktiotuotantojen näkökulmasta. Tietoperustaan etsittiin aineistoa fiktiotuotantojen työhyvinvointiin liittyvistä erityispiirteistä sekä työhyvinvointia edistävistä ruokailutottumuksista ja taukojen merkityksestä työssä jaksamiseen. Aineistoa kerättiin aihetta käsitteleviltä verkkosivuilta ja tutkimuksista. Työssä avattiin myös catering-vastaavan työnkuvaa fiktiotuotannoissa. Kyselyssä selvisi, että suurin osa vastaajista koki ammattitaitoisesti koostetulla kuvauscateringilla olevan työssä jaksamista ja työstä palautumista edistävä vaikutus.
Ammattitaitoisesti koostettu kuvauscatering nähtiin kyselyn vastauksissa toimivana ja selkeänä kokonaisuutena, jossa eri ruokavaliot ja allergiat sekä siisteys ja hygienia on otettu huomioon. Valtaosa vastaajista koki, että onnistunut kuvauscatering edistää sekä omaa että koko työryhmän työhyvinvointia. Toisaalta muutama vastaajista koki, että kuvauksiin järjestetyllä kuvauscateringilla on vähäinen vaikutus omaan työhyvinvointiin, eikä sen järjestäminen kuvauksiin ole välttämätöntä. Kyselyn perusteella kuvauscateringin vaikutus työhyvinvointiin oli kuitenkin ilmeinen ja tämä opinnäytetyö toimii muistutuksena siitä.