Urban odling på grönt tak : Något för en restaurang?
Rundberg, Fredrika (2020)
Rundberg, Fredrika
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020051811945
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020051811945
Tiivistelmä
Områden i städer ger allt mindre plats för vegetation, vars fördelar kunde gynna både människor och miljö.
Människor i städerna behöver försörjas med mat, samtidigt som dagens konsumenter visar ett allt större intresse för lokala råvaror som producerats på naturlig väg. Invånare i städerna kan försörjas med färsk, närproducerad och näringsrik mat genom urban odling. Urban odling kan anläggas på gröna tak. Gröna tak är tak som täcks med vegetation.
Syftet med detta arbete är att bidra med mer kunskap om gröna tak och urban odling, samt undersöka om det är möjligt och fördelaktigt för en restaurang i Mariehamn att anlägga ett grönt tak med en urban odling.
Arbetet visar att det möjligt och fördelaktigt för en restaurang i Mariehamn att anlägga ett grönt tak med urban odling. Detta konstateras genom en fallstudie av en befintlig restaurang samt intervjuer med berörda yrkesmän.
Teoridelen består av en redovisning av gröna tak och urban odling. Empiridelen består av fallstudien med intervjuer. Här presenteras även tre förslag på hur den ifrågavarande restaurangens urbana takodling kunde se ut. I den avslutande delen besvaras forskningsfrågorna med tillhörande slutsats.
Människor i städerna behöver försörjas med mat, samtidigt som dagens konsumenter visar ett allt större intresse för lokala råvaror som producerats på naturlig väg. Invånare i städerna kan försörjas med färsk, närproducerad och näringsrik mat genom urban odling. Urban odling kan anläggas på gröna tak. Gröna tak är tak som täcks med vegetation.
Syftet med detta arbete är att bidra med mer kunskap om gröna tak och urban odling, samt undersöka om det är möjligt och fördelaktigt för en restaurang i Mariehamn att anlägga ett grönt tak med en urban odling.
Arbetet visar att det möjligt och fördelaktigt för en restaurang i Mariehamn att anlägga ett grönt tak med urban odling. Detta konstateras genom en fallstudie av en befintlig restaurang samt intervjuer med berörda yrkesmän.
Teoridelen består av en redovisning av gröna tak och urban odling. Empiridelen består av fallstudien med intervjuer. Här presenteras även tre förslag på hur den ifrågavarande restaurangens urbana takodling kunde se ut. I den avslutande delen besvaras forskningsfrågorna med tillhörande slutsats.