Ohje elintarvikealan toimijoille ylijäämäruoan myymisestä
Ilvesmäki, Meri (2020)
Avaa tiedosto
Lataukset:
Ilvesmäki, Meri
2020
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202005138931
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202005138931
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aihe oli merkityksellinen, jotta voitaisiin varmistua ylijää-märuoan turvallisuudesta ja vähentää ylijäämäruoan mahdollisia ruoka-myrkytysepäilyjä. Työn tilaajana oli Ympäristöterveys Pirteva, joka ohjaa ja valvoo muun muassa elintarvikealan toimijoita. Työ koostui kyselyn laatimisesta ja lähettämisestä ylijäämäruokaa myyville elintarvikealan toimijoille, ohjeistuksen laatimisesta ylijäämäruoan myymiseen ja mieli-pidekirjoituksesta paikallislehteen turvallisesta ylijäämäruoasta.
Työn kirjallinen osuus koostui ylijäämäruokaan liittyvästä keskeisimmästä elintarvikelainsäädännöstä, yleisimmistä ruokamyrkytyksen aiheuttajista, kyselytutkimuksesta tutkimusmenetelmänä sekä ruokahävikistä. Tutki-musmetodina käytettiin kyselyä ja kyselyn tulosten analysointia. Kysely lähetettiin 2 094:lle elintarvikealan toimijalle, jotka myyvät ylijäämäruo-kaa ResQ Club -sovelluksen kautta.
Kyselyyn vastasi 176 aktiivista ylijäämäruokaa myyvää toimijaa. Kyselystä saatiin vastaukset kahteen tutkimuskysymykseen. Kolmanteen tutkimus-kysymykseen keinoista vähentää ruokahävikkiä turvallisesti annettiin vas-taus mielipidekirjoituksena ja ohjeistuksena hävikkiruoan myyjille. Kyse-lyn vastaajista 35 % ei ollut huomioinut ylijäämäruoan myymistä omaval-vontasuunnitelmassansa ja muun muassa tämän tuloksen perusteella osalla elintarvikealan toimijoista on tarvetta ohjeistukselle ylijäämäruoan myymiseen. Ohjeistus lähetettiin Ruokavirastoon kommentoitavaksi ja tarkoituksena oli saada ohjeesta valtakunnallinen. Opinnäytetyön tavoit-teisiin päästiin työn aikana ja työntilaajan tavoitteet toteutuivat. The topic of this thesis was significant in ensuring the safety of food sur-plus and reducing cases of suspected food poisoning caused by food sur-plus consumption. The commissioner of the thesis was Pirteva, a regional environmental health unit authority which directs and monitors the local food sector. The thesis consisted of a questionnaire which was sent to companies selling surplus food, guidelines for selling surplus food safely and a letter to the editor of the local newspaper on the safety of food waste.
The theoretical part of the thesis discussed essential food legislation re-lated to food surplus, the most common causes of food poisoning and food waste. The research method used was a questionnaire and a result analysis. The questionnaire was sent to 2 094 food industry companies that sell surplus food via ResQ Club -application.
The questionnaire generated 176 responses from companies that actively sell food surplus. The results provided answers to two of the research questions. The third research question about reducing food waste safely was handled through the letter to the editor and guidelines for the food sector operators. According to the results, 35% of the questionnaire re-sponses had not considered the selling of food surplus in their self-inspection plan, which is one of the reasons why some companies needed guidelines for selling surplus food. The guidelines were sent to the Finnish Food Authority for comments with the aim of expanding the guidelines nationwide. Finally, the aims of this thesis were achieved while the de-mands of the commissioner were met.
Työn kirjallinen osuus koostui ylijäämäruokaan liittyvästä keskeisimmästä elintarvikelainsäädännöstä, yleisimmistä ruokamyrkytyksen aiheuttajista, kyselytutkimuksesta tutkimusmenetelmänä sekä ruokahävikistä. Tutki-musmetodina käytettiin kyselyä ja kyselyn tulosten analysointia. Kysely lähetettiin 2 094:lle elintarvikealan toimijalle, jotka myyvät ylijäämäruo-kaa ResQ Club -sovelluksen kautta.
Kyselyyn vastasi 176 aktiivista ylijäämäruokaa myyvää toimijaa. Kyselystä saatiin vastaukset kahteen tutkimuskysymykseen. Kolmanteen tutkimus-kysymykseen keinoista vähentää ruokahävikkiä turvallisesti annettiin vas-taus mielipidekirjoituksena ja ohjeistuksena hävikkiruoan myyjille. Kyse-lyn vastaajista 35 % ei ollut huomioinut ylijäämäruoan myymistä omaval-vontasuunnitelmassansa ja muun muassa tämän tuloksen perusteella osalla elintarvikealan toimijoista on tarvetta ohjeistukselle ylijäämäruoan myymiseen. Ohjeistus lähetettiin Ruokavirastoon kommentoitavaksi ja tarkoituksena oli saada ohjeesta valtakunnallinen. Opinnäytetyön tavoit-teisiin päästiin työn aikana ja työntilaajan tavoitteet toteutuivat.
The theoretical part of the thesis discussed essential food legislation re-lated to food surplus, the most common causes of food poisoning and food waste. The research method used was a questionnaire and a result analysis. The questionnaire was sent to 2 094 food industry companies that sell surplus food via ResQ Club -application.
The questionnaire generated 176 responses from companies that actively sell food surplus. The results provided answers to two of the research questions. The third research question about reducing food waste safely was handled through the letter to the editor and guidelines for the food sector operators. According to the results, 35% of the questionnaire re-sponses had not considered the selling of food surplus in their self-inspection plan, which is one of the reasons why some companies needed guidelines for selling surplus food. The guidelines were sent to the Finnish Food Authority for comments with the aim of expanding the guidelines nationwide. Finally, the aims of this thesis were achieved while the de-mands of the commissioner were met.