IFS Food -standardin käyttöönotto Snellmanin Kokkikartano Oy:ssä
Helin, Janne (2020)
Helin, Janne
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202005128517
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202005128517
Tiivistelmä
Elintarvikealalla hyödynnetään runsaasti erilaisia kansainvälisiä laatu- ja elintarviketurvallisuusstandardeja. Yleisesti tunnustetuimpia elintarvikestandardeja ovat GFSI-vertaisarvioidut standardit, kuten IFS Food, joka otetaan käyttöön Snellmanin Kokkikartanolla syksyllä 2020. IFS Food on prosessistandardi, jonka vaatimukset painottavat erityisesti riskiarviointeja.
IFS Food -standardi tullaan ottamaan käyttöön kaikissa Snellmanin Kokkikartano Oy:n toiminnoissa, mutta tämän insinöörityön tavoitteena oli johtamisen, laadun, henkilöstöhallinon, myynnin, tuotekehityksen ja hankinnan toimintatapojen kehittäminen IFS Food -standardin vaatimusten mukaiseksi. Tuotannon ja kunnossapidon siirtyminen IFS Food -standardiin toteutetaan vasta muiden toimintojen standardoimisen jälkeen, ja ne rajattiin sen vuoksi pois tästä työstä.
Kokkikartanolla on ollut vuodesta 2019 alkaen käytössään FSSC 22000-standardi, joten yrityksellä on aiempaa kokemusta elintarvikealan GFSI-vertaisarvioitujen standardien käyttämisestä omassa toiminnassaan. FSSC 22000 antaa yrityksille enemmän vapauksia toimintansa järjestämiseen kuin IFS Food, joten IFS Foodiin siirtyminen edellyttää runsaasti toimintatapojen muokkaamista. IFS Food sisältää 284 yksittäistä vaatimusta, joten projektin onnistuminen edellytti vaatimustenhallintaa. Aluksi IFS Foodin vaatimukset jaoteltiin vastuuosastoille, minkä jälkeen vastuuosastojen kanssa käytiin läpi osastolle määritetyt vaatimukset. Mikäli vaatimusten edellyttämissä asioissa havaittiin kehitystarpeita, kehityskohteesta luotiin tehtävä, jolle määritettiin vastuuhenkilö, ja tehtävien valmistumista seurattiin.
IFS Food -standardin mukaiset toimintamallit otettiin onnistuneesti käyttöön Snellmanin Kokkikartano Oy:n johtamis-, laatu-, henkilöstöhallinto-, myynti-, tuotekehitys- ja hankintatoiminnoissa. Tämän pohjalta on hyvä aloittaa tuotannon ja kunnossapidon toimintatapojen kehittäminen IFS Food -standardia vastaavaksi. Työn käytännön osuuden onnistuminen tullaan mittaamaan syksyllä 2020 tehtävässä auditoinnissa, jossa selviää, ovatko kehitystyön tulokset olleet riittäviä IFS Food -sertifikaatin myöntämiselle.
IFS Food -standardi tullaan ottamaan käyttöön kaikissa Snellmanin Kokkikartano Oy:n toiminnoissa, mutta tämän insinöörityön tavoitteena oli johtamisen, laadun, henkilöstöhallinon, myynnin, tuotekehityksen ja hankinnan toimintatapojen kehittäminen IFS Food -standardin vaatimusten mukaiseksi. Tuotannon ja kunnossapidon siirtyminen IFS Food -standardiin toteutetaan vasta muiden toimintojen standardoimisen jälkeen, ja ne rajattiin sen vuoksi pois tästä työstä.
Kokkikartanolla on ollut vuodesta 2019 alkaen käytössään FSSC 22000-standardi, joten yrityksellä on aiempaa kokemusta elintarvikealan GFSI-vertaisarvioitujen standardien käyttämisestä omassa toiminnassaan. FSSC 22000 antaa yrityksille enemmän vapauksia toimintansa järjestämiseen kuin IFS Food, joten IFS Foodiin siirtyminen edellyttää runsaasti toimintatapojen muokkaamista. IFS Food sisältää 284 yksittäistä vaatimusta, joten projektin onnistuminen edellytti vaatimustenhallintaa. Aluksi IFS Foodin vaatimukset jaoteltiin vastuuosastoille, minkä jälkeen vastuuosastojen kanssa käytiin läpi osastolle määritetyt vaatimukset. Mikäli vaatimusten edellyttämissä asioissa havaittiin kehitystarpeita, kehityskohteesta luotiin tehtävä, jolle määritettiin vastuuhenkilö, ja tehtävien valmistumista seurattiin.
IFS Food -standardin mukaiset toimintamallit otettiin onnistuneesti käyttöön Snellmanin Kokkikartano Oy:n johtamis-, laatu-, henkilöstöhallinto-, myynti-, tuotekehitys- ja hankintatoiminnoissa. Tämän pohjalta on hyvä aloittaa tuotannon ja kunnossapidon toimintatapojen kehittäminen IFS Food -standardia vastaavaksi. Työn käytännön osuuden onnistuminen tullaan mittaamaan syksyllä 2020 tehtävässä auditoinnissa, jossa selviää, ovatko kehitystyön tulokset olleet riittäviä IFS Food -sertifikaatin myöntämiselle.