Elämyksen mittaaminen festivaalitapahtumassa ruokapalveluiden näkökulmasta
Vuorinen, Roope (2020)
Vuorinen, Roope
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202005047044
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202005047044
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena on elämyksen mittaaminen ruokapalveluissa festivaalitapahtumassa. Työn tarkoituksena on järjestää viikonlopun mittaiset festivaalit ja keskittyä eritoten siihen, mitä toimintoja vaaditaan, jotta ruokapalvelut onnistuvat festivaalien aikana. Opinnäytetyössä tutkitaan, miten ruoka vaikuttaa festivaaleilla olevan asiakkaan elämykseen ja miten festivaaleilla valmistetut ruoat sopivat tapahtuman luonteeseen. Ruokapalveluiden toteuttamista käsitellään opinnäytetyössä tapaustutkimuksen muodossa.
Opinnäytetyö käsittelee teoreettisesti festivaalien ruokapalveluiden järjestämistä. Siihen sisältyy festivaalien esittely, elämyksellisyyden tutkimus sekä asiakastyytyväisyyden mittaaminen puolistrukturoiduilla teemahaastatteluilla sekä palautekyselyn muodossa. Opinnäytetyössä kerrotaan siitä, mitä asioita on otettava huomioon ruokapalveluissa festivaaleilla, kuten henkilöstön perehdyttämisestä työympäristöön ja tapahtumassa valmistettaviin ruokiin.
Tutkimuksesta saatujen tuloksien mukaan ruokapalvelut festivaaleilla onnistuivat kiitettävästi. Elämyksellisestä näkökulmasta katsoen yhteisruokailut aiheuttivat asiakkaissa positiivisia kokemuksia ja yhteisruokailut olivat yhdistävä osa festivaalien aikana. Yhteisruokailut lisäsivät jaksamista festivaaleilla ja toivat kävijöille yhteisöllisyyden tunnetta. Saman ruoan nauttiminen yhdessä ulkoilmassa jätti monien festivaaleilla olleiden asiakkaiden kesken positiivisia muistoja.
Opinnäytetyö käsittelee teoreettisesti festivaalien ruokapalveluiden järjestämistä. Siihen sisältyy festivaalien esittely, elämyksellisyyden tutkimus sekä asiakastyytyväisyyden mittaaminen puolistrukturoiduilla teemahaastatteluilla sekä palautekyselyn muodossa. Opinnäytetyössä kerrotaan siitä, mitä asioita on otettava huomioon ruokapalveluissa festivaaleilla, kuten henkilöstön perehdyttämisestä työympäristöön ja tapahtumassa valmistettaviin ruokiin.
Tutkimuksesta saatujen tuloksien mukaan ruokapalvelut festivaaleilla onnistuivat kiitettävästi. Elämyksellisestä näkökulmasta katsoen yhteisruokailut aiheuttivat asiakkaissa positiivisia kokemuksia ja yhteisruokailut olivat yhdistävä osa festivaalien aikana. Yhteisruokailut lisäsivät jaksamista festivaaleilla ja toivat kävijöille yhteisöllisyyden tunnetta. Saman ruoan nauttiminen yhdessä ulkoilmassa jätti monien festivaaleilla olleiden asiakkaiden kesken positiivisia muistoja.