Luomumaitotilayritysten resurssit ja toimintaympäristö
Latvala, Atte; Koljonen, Markus (2020)
Latvala, Atte
Koljonen, Markus
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202004255874
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202004255874
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä tarkoituksena oli selvittää luomumaitotilayrittäjien keskeisiä arvoja ja toimintaympäristöstä tulevia haasteita ja mahdollisuuksia. Lisäksi selvitettiin mitkä olivat luomumaitotilayritysten vahvuuksia ja heikkouksia heidän omassa yritystoiminnassaan. Luomumaitotilayrittäjien on kyettävä reagoimaan toimintaympäristön muutoksiin jatkuvasti ja niihin reagoiminen vaatii yrittäjältä hyvää ennakointia. Lisäksi opinnäytetyön avulla selvitettiin, miksi luomumaidontuotanto on kasvanut merkittävästi juuri Etelä-Pohjanmaan alueella.
Opinnäytetyö toteutettiin laadullisella tutkimusmenetelmällä. Aineisto kerättiin teemahaastatteluilla, jotka toteutettiin kasvotusten yrityksissä vierailemalla. Teemahaastattelut toteutettiin haastattelemalla viisi eteläpohjalaista ja kaksi varsinaissuomalaista luomumaitotilayritystä. Haastattelut äänitettiin, litteroitiin ja analysoitiin.
Luomumaitotilayrittäjillä oli erilaisia arvoja, joista puhtaus, vastuullisuus ja kannattava yritystoiminta nousivat keskeisimmiksi arvoiksi. Yrittäjät hankkivat toimintaympäristöstä tietoa erilaisia kanavia pitkin sekä ylläpitivät ja kehittivät aktiivisesti ammattitaitoaan. Haastattelujen perusteella luomumaitotilayrittäjät näkivät luomumaidontuotannossa paljon erilaisia haasteita, mutta myös mahdollisuuksia. Hyvät pankkisuhteet ja peltoresurssin käyttö nousivat keskeisiksi vahvuuksiksi luomumaitotilayrityksissä. Runsas vieraan pääoman määrä ja korkeat tuotantokustannukset maidontuotantoprosessin eri vaiheissa nähtiin heikkouksina. Luomumaitotilayrittäjät seurasivat aktiivisesti markkinoita ja olivat epävarmoja luomumaidon hintakehityksestä ja kuluttajatottumusten muutoksesta. Haastatelluissa luomumaitotilayrityksissä oltiin yhä kehityshaluisia ja heillä oli uskoa kehittää ja investoida jatkossakin luomumaidontuotantoon.
Opinnäytetyö toteutettiin laadullisella tutkimusmenetelmällä. Aineisto kerättiin teemahaastatteluilla, jotka toteutettiin kasvotusten yrityksissä vierailemalla. Teemahaastattelut toteutettiin haastattelemalla viisi eteläpohjalaista ja kaksi varsinaissuomalaista luomumaitotilayritystä. Haastattelut äänitettiin, litteroitiin ja analysoitiin.
Luomumaitotilayrittäjillä oli erilaisia arvoja, joista puhtaus, vastuullisuus ja kannattava yritystoiminta nousivat keskeisimmiksi arvoiksi. Yrittäjät hankkivat toimintaympäristöstä tietoa erilaisia kanavia pitkin sekä ylläpitivät ja kehittivät aktiivisesti ammattitaitoaan. Haastattelujen perusteella luomumaitotilayrittäjät näkivät luomumaidontuotannossa paljon erilaisia haasteita, mutta myös mahdollisuuksia. Hyvät pankkisuhteet ja peltoresurssin käyttö nousivat keskeisiksi vahvuuksiksi luomumaitotilayrityksissä. Runsas vieraan pääoman määrä ja korkeat tuotantokustannukset maidontuotantoprosessin eri vaiheissa nähtiin heikkouksina. Luomumaitotilayrittäjät seurasivat aktiivisesti markkinoita ja olivat epävarmoja luomumaidon hintakehityksestä ja kuluttajatottumusten muutoksesta. Haastatelluissa luomumaitotilayrityksissä oltiin yhä kehityshaluisia ja heillä oli uskoa kehittää ja investoida jatkossakin luomumaidontuotantoon.