Tutkimus karuselliviljelyjärjestelmän käyttöönotosta ravintoloissa
Antti, Nummela (2020)
Antti, Nummela
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202004114903
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202004114903
Tiivistelmä
Työn tavoitteena oli selvittää ravintoloiden kiinnostusta omaan kasvinviljelyyn ja sitä kautta mielenkiintoa karuselliviljelyyn siirtymisestä. Tutkimuksessa kartoitet-tiin myös osallistujaravintoloiden mielipiteitä karuselliviljelylaitteistosta, sekä ra-vintoloiden tämänhetkistä kasvinviljelyä. Karuselliviljelylaitteistoon liittyvät kysy-mykset koskivat muun muassa laitteiston kokoa, sijaintia sekä potentiaalisia vilje-lykasveja, joita ravintolat mahdollisesti olisivat olleet kiinnostuneita viljelemään karuselliviljelymenetelmällä. Ravintoloiden oma kasvinviljely on lisääntynyt lähi-ruoka-ajattelun vuoksi sekä halusta vähentää pakkausmateriaaleja ja kuljetukses-ta aiheutuvia päästöjä (Mikkonen 2018). Tutkimuksen toimeksiantajana toimi Oy Hortimill LTD.
Työn teoreettisessa viitekehyksessä tarkasteltiin erilaisia viljelymenetelmiä sekä niiden vahvuuksia ja heikkouksia. Teoreettisessa viitekehyksessä tarkasteltiin myös ravintoloiden omaa kasvinviljelyä sekä tässä tutkimuksessa tarvittujen tut-kimusmenetelmien teoriaa.
Tutkimusmenetelminä käytettiin internetkyselyä, joka lähetettiin sähköpostitse valittuihin pohjoisessa ja saaristossa sijaitseviin ravintoloihin sekä fine dining -ravintoloihin. Osallistujaravintoloihin soitettiin puhelimitse ennen kyselyn lähet-tämistä ja kysyttiin halukkuutta osallistua internetkyselyyn. Puhelimitse myös alustettiin tutkimuksen aihetta. Kyselytutkimus tehtiin helmikuussa 2020. Inter-netkyselyn tulokset kirjattiin ja analysoitiin, jonka jälkeen niistä tehtiin johtopää-tökset. Lopuksi tulokset esitettiin toimeksiantajalle. Internetkysely lähetettiin 26 ravintolaan ja kyselyyn vastasi yhteensä 8 ravintolan esimiestä ja omistajaa. Tut-kimusta voidaan pitää suuntaa-antavana.
Tuloksiksi tutkimuksessa saatiin, että ravintolat olivat kiinnostuneita omasta kas-vinviljelystä, mutta kaikilla ravintoloissa siihen ei ole resursseja tai tilaa. Tutki-muksen tuloksista ilmeni, että ravintolat ovat kiinnostuneita kiertotalousajattelus-ta, koska karuselliviljelylaitteiston haluttiin olevan valmistettu lähes kokonaan kierrätysmateriaaleista. Tuloksissa havaittiin myös, että ravintoloita ei voida pitää yhtenäisenä ryhmänä, vaan jokaista ravintolaa tulee pitää yksilönä omaa kasvin-viljelyä ajatellen, sekä kiinnostuksesta siirtyä sitä kautta karuselliviljelyyn.
Työn teoreettisessa viitekehyksessä tarkasteltiin erilaisia viljelymenetelmiä sekä niiden vahvuuksia ja heikkouksia. Teoreettisessa viitekehyksessä tarkasteltiin myös ravintoloiden omaa kasvinviljelyä sekä tässä tutkimuksessa tarvittujen tut-kimusmenetelmien teoriaa.
Tutkimusmenetelminä käytettiin internetkyselyä, joka lähetettiin sähköpostitse valittuihin pohjoisessa ja saaristossa sijaitseviin ravintoloihin sekä fine dining -ravintoloihin. Osallistujaravintoloihin soitettiin puhelimitse ennen kyselyn lähet-tämistä ja kysyttiin halukkuutta osallistua internetkyselyyn. Puhelimitse myös alustettiin tutkimuksen aihetta. Kyselytutkimus tehtiin helmikuussa 2020. Inter-netkyselyn tulokset kirjattiin ja analysoitiin, jonka jälkeen niistä tehtiin johtopää-tökset. Lopuksi tulokset esitettiin toimeksiantajalle. Internetkysely lähetettiin 26 ravintolaan ja kyselyyn vastasi yhteensä 8 ravintolan esimiestä ja omistajaa. Tut-kimusta voidaan pitää suuntaa-antavana.
Tuloksiksi tutkimuksessa saatiin, että ravintolat olivat kiinnostuneita omasta kas-vinviljelystä, mutta kaikilla ravintoloissa siihen ei ole resursseja tai tilaa. Tutki-muksen tuloksista ilmeni, että ravintolat ovat kiinnostuneita kiertotalousajattelus-ta, koska karuselliviljelylaitteiston haluttiin olevan valmistettu lähes kokonaan kierrätysmateriaaleista. Tuloksissa havaittiin myös, että ravintoloita ei voida pitää yhtenäisenä ryhmänä, vaan jokaista ravintolaa tulee pitää yksilönä omaa kasvin-viljelyä ajatellen, sekä kiinnostuksesta siirtyä sitä kautta karuselliviljelyyn.