Esikäsittelymenetelmän kehitys- ja validointi liha- ja kalatuotteiden PAH-määritykseen GC-MS -laitteella
Virtanen, Laura (2020)
Virtanen, Laura
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202004084765
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202004084765
Tiivistelmä
Opinnäytetyö tehtiin KVVY Tutkimus Oy:n orgaanisen kemian osastolla. Elintarvikemääritysten kysyntä oli kasvanut, joten osaston suunnitelmissa oli laajentaa PAH-yhdisteiden tutkimuksia elintarvikenäytteisiin. Tavoitteena oli kehittää ja validoida laboratorion tarpeita vastaava esikäsittelymenetelmä PAH-yhdisteiden määritykseen elintarvikenäytteistä. Tarkoituksena oli käyttää näytteiden esikäsittelyyn standardisoituja menetelmiä yksinkertaisempaa ja nopeampaa QuEChERS -menetelmää. Näytteiden esikäsittely suoritettiin tarkoitukseen sopivalla kaupallisella QuEChERS -analyysipakkauksella ja näytteiden analysointi tapahtui GC-MS -yhdistelmälaitteella. Menetelmänkehityksessä keskityttiin elintarvikkeista liha- ja kalatuotteisiin.
Menetelmänkehityksessä saatiin kehitettyä menetelmä lihamatriisille, mutta ei kalamatriisille, joka sisälsi esikäsittelystä huolimatta huomattavan määrän taustan häiriöitä, kuten rasvaa ja pigmenttejä. Lihamatriisille kehitetyn esikäsittelymenetelmän toimivuutta arvioitiin validoinnin avulla ja tulokset olivat lupaavia. QuEChERS -menetelmällä onnistuttiin uuttamaan halutut PAH-yhdisteet näytteestä, mutta ei täysin ilman taustan häiriöitä. Saantokokeilla saatiin kuitenkin lähellä todellista arvoa olevia tuloksia hyväksytyllä mittausepävarmuuden tasolla. Validointi jouduttiin kuitenkin keskeyttämään, sillä etenkin kolonni ja myös muut GC-MS laitteen osat kontaminoituivat määrityksissä pahasti, luultavasti näyteuutteeseen jääneen rasvan vuoksi. Laitteella tämä huomattiin piikkien häntimisenä, levenemisenä ja suurina koon vaihteluina. Lupaavista tuloksista huolimatta laboratorion käyttöön ei saatu käyttökelpoista menetelmää elintarvikematriisien PAH-yhdisteiden analysointiin. Laboratorion on kuitenkin helpompi jatkaa menetelmänkehitystä tehtyjen kokeilujen ja kehitysehdotusten perusteella.
Kehitettyä menetelmää ei olisi voitu sellaisenaan ottaa käyttöön, sillä suuri epäpuhtauksien määrä vaikuttaa laitteen toimintakykyyn. Menetelmän parantamiseksi puhdistusvaihetta tulisi tehostaa sekä liha- että kalamatriisin kohdalla rasvan ja pigmenttien poiston osalta. Puhdistusvaihetta voidaan tehostaa esimerkiksi lisäämällä häiriötekijöitä poistavien sorbenttien määrää, vaihtamalla tehokkaampaan sorbenttiin, vaihtamalla käytettyä liuotinta ja jäädyttämällä näyteuute ylimääräisen rasvan poistamiseksi liuottimesta.
Menetelmänkehityksessä saatiin kehitettyä menetelmä lihamatriisille, mutta ei kalamatriisille, joka sisälsi esikäsittelystä huolimatta huomattavan määrän taustan häiriöitä, kuten rasvaa ja pigmenttejä. Lihamatriisille kehitetyn esikäsittelymenetelmän toimivuutta arvioitiin validoinnin avulla ja tulokset olivat lupaavia. QuEChERS -menetelmällä onnistuttiin uuttamaan halutut PAH-yhdisteet näytteestä, mutta ei täysin ilman taustan häiriöitä. Saantokokeilla saatiin kuitenkin lähellä todellista arvoa olevia tuloksia hyväksytyllä mittausepävarmuuden tasolla. Validointi jouduttiin kuitenkin keskeyttämään, sillä etenkin kolonni ja myös muut GC-MS laitteen osat kontaminoituivat määrityksissä pahasti, luultavasti näyteuutteeseen jääneen rasvan vuoksi. Laitteella tämä huomattiin piikkien häntimisenä, levenemisenä ja suurina koon vaihteluina. Lupaavista tuloksista huolimatta laboratorion käyttöön ei saatu käyttökelpoista menetelmää elintarvikematriisien PAH-yhdisteiden analysointiin. Laboratorion on kuitenkin helpompi jatkaa menetelmänkehitystä tehtyjen kokeilujen ja kehitysehdotusten perusteella.
Kehitettyä menetelmää ei olisi voitu sellaisenaan ottaa käyttöön, sillä suuri epäpuhtauksien määrä vaikuttaa laitteen toimintakykyyn. Menetelmän parantamiseksi puhdistusvaihetta tulisi tehostaa sekä liha- että kalamatriisin kohdalla rasvan ja pigmenttien poiston osalta. Puhdistusvaihetta voidaan tehostaa esimerkiksi lisäämällä häiriötekijöitä poistavien sorbenttien määrää, vaihtamalla tehokkaampaan sorbenttiin, vaihtamalla käytettyä liuotinta ja jäädyttämällä näyteuute ylimääräisen rasvan poistamiseksi liuottimesta.