Laatukäsikirjan päivitys ISO 22000:2018 - standardin mukaiseksi
Wang, Krista (2020)
Wang, Krista
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202004034424
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202004034424
Tiivistelmä
Insinöörityön toimeksiantaja oli makeistehdas. Yhtiön tarkoituksena on ottaa käyttöön vuoden 2019 päivitys FSSC 22000 -standardin mukaisesta elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmästä. Tavoitteena on saada sertifioitu järjestelmä vuoden 2020 aikana.
FSSC 22000 on tehokas hallintajärjestelmä elintarvikkeiden turvallisuudelle sekä prosessien ja tuotteiden laadulle. Se perustuu standardien ISO 22000:2018 ja ISO/TS 22002-1:2009 vaatimuksiin sekä FSSC 22000:n lisävaatimuksiin.
Opinnäytetyön tavoitteena oli päivittää yrityksen omavalvontasuunnitelma sekä elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmä vastaamaan ISO 22000:2018 -standardin vaatimuksia. Työn painopiste oli kohde yrityksen laatukäsikirjan tuottamisessa ja soveltamisessa yrityksen toimintaan. Työssä käytiin lyhyesti läpi, mitä ISO 22000:2018 -standardi ja sen tekninen lisäosa sisältävät.
Opinnäytetyön aikana paneuduttiin yrityksen toimintaan ja käytiin tuotantoon liittyvät asiat läpi ISO 22000:2018 -standardin ja sen teknisen lisäosan avulla. Suurin osa dokumenteista päivitettiin ja uudet asiakirjat luotiin standardin vaatimusten mukaiseksi. Yrityksen kunnossapitosuunnitelmaan tehtiin myös huomattavia muutoksia sekä kiinnitettiin lisähuomiota elintarvikkeiden säilytykseen. Suurimmat päivitykset laatukäsikirjan kohdalla kohdistuivat HACCP-suunnitelmaan ja seurantatoimenpiteiden määrittelyyn.
Opinnäytetyön tuloksena syntyi ISO 22000:2018 -standardin mukainen laatukäsikirja ja saatiin yritykselle toimiva elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmä, jossa korostuu tuotteiden laadun varmistaminen. Uudemman Oiva-raportin myöntämisen jälkeen huomattuja hyötyjä yrityksen toiminnalle ovat hygienian, siisteyden ja tuotantotilojen järjestyksen paraneminen.
FSSC 22000 on tehokas hallintajärjestelmä elintarvikkeiden turvallisuudelle sekä prosessien ja tuotteiden laadulle. Se perustuu standardien ISO 22000:2018 ja ISO/TS 22002-1:2009 vaatimuksiin sekä FSSC 22000:n lisävaatimuksiin.
Opinnäytetyön tavoitteena oli päivittää yrityksen omavalvontasuunnitelma sekä elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmä vastaamaan ISO 22000:2018 -standardin vaatimuksia. Työn painopiste oli kohde yrityksen laatukäsikirjan tuottamisessa ja soveltamisessa yrityksen toimintaan. Työssä käytiin lyhyesti läpi, mitä ISO 22000:2018 -standardi ja sen tekninen lisäosa sisältävät.
Opinnäytetyön aikana paneuduttiin yrityksen toimintaan ja käytiin tuotantoon liittyvät asiat läpi ISO 22000:2018 -standardin ja sen teknisen lisäosan avulla. Suurin osa dokumenteista päivitettiin ja uudet asiakirjat luotiin standardin vaatimusten mukaiseksi. Yrityksen kunnossapitosuunnitelmaan tehtiin myös huomattavia muutoksia sekä kiinnitettiin lisähuomiota elintarvikkeiden säilytykseen. Suurimmat päivitykset laatukäsikirjan kohdalla kohdistuivat HACCP-suunnitelmaan ja seurantatoimenpiteiden määrittelyyn.
Opinnäytetyön tuloksena syntyi ISO 22000:2018 -standardin mukainen laatukäsikirja ja saatiin yritykselle toimiva elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmä, jossa korostuu tuotteiden laadun varmistaminen. Uudemman Oiva-raportin myöntämisen jälkeen huomattuja hyötyjä yrityksen toiminnalle ovat hygienian, siisteyden ja tuotantotilojen järjestyksen paraneminen.