Työturvallisuuden merkitys pääkaupunkiseudun ravintoloiden salityöntekijöiden työhyvinvointiin
Alisaari, Lasse; Vajanto, Pekka (2011)
Alisaari, Lasse
Vajanto, Pekka
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105259554
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105259554
Tiivistelmä
Yritys suojaa toimintaansa erilaisilta sisä- ja ulkopuolelta tulevilta uhilta. Hyvin suunniteltu yrityksen tilojen, henkilökunnan sekä toiminnan suojaus yhdessä realistisen riskien hallinnan kanssa vähentää ei-toivottujen poikkeamien mahdollisuutta vahingoittaa yrityksen liiketoimintaa. Henkilöstö on palveluyrityksen tärkein voimavara. Tyytyväinen ja motivoitunut työntekijä suorittaa työnsä huolellisesti ja tuloksellisesti. Nykypäivän palveluyrityksessä tulee huomioida henkilöstön työhyvinvointi osana yrityksen henkilöstöstrategiaa. Henkilökunta on palveluyrityksen tuotantoväline, jonka toimintakyvystä pitää huolehtia, siinä missä mekaanisten tuotantolaitteidenkin. Turvallisuuden tunne on yksi merkittävimpiä työhyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä. Ravintolan salityöntekijät kohtaavat työssään erilaisia turvallisuuteen vaikuttavia uhkia. Työntekijöiden tuntiessa turvattomuutta ei toiminnallinen palveluketju toteudu täysipainoisesti.
Tässä opinnäytetyössä tutkitaan kvantitatiivisella menetelmällä kyselytutkimusta käyttäen, kuinka turvalliseksi pääkaupunkiseudun ravintoloiden salityöntekijät kokevat työpaikkansa ja millä painoarvolla eri turvallisuuden osa-alueet vaikuttavat kokonaisturvallisuuden tunteen syntymiseen. Tämän opinnäytetyön toimeksiantajana toimii Haaga-Helian ammattikorkeakoulu.
Tutkimus toteutettiin sähköisen kyselylomakkeen avulla keväällä 2011 käyttäen webropol – kyselyohjelmaa. Tutkimuksen kohteena oli pääkaupunkiseudun ravintoloiden salityössä työskentelevät henkilöt. Tutkimus lähetettiin 189.lle henkilölle ja siihen vastasi 57 henkilöä.
Tutkimuksen tuloksena todettiin vastaajien kokevan konkreettisten omaan henkilökohtaiseen päivittäiseen työturvallisuuteensa liittyvien osatekijöiden vaikuttavan työhyvinvointiinsa merkittävästi enemmän kuin harvinaisten, vaikkakin vakavampien uhkien. Jokapäiväisessä työssä ilmenevät asiakkaiden ja työtovereiden taholta tulevat henkisen ja fyysisen väkivallan uhat, ilkivalta, ergonomiset ongelmat, yksintyöskentely ja järjestyksen valvonta vaikuttavat vastaajien työhyvinvointiin enemmän kuin mahdolliset murtovarkaudet, tulipalot ja omaisuusrikokset.
Tässä opinnäytetyössä tutkitaan kvantitatiivisella menetelmällä kyselytutkimusta käyttäen, kuinka turvalliseksi pääkaupunkiseudun ravintoloiden salityöntekijät kokevat työpaikkansa ja millä painoarvolla eri turvallisuuden osa-alueet vaikuttavat kokonaisturvallisuuden tunteen syntymiseen. Tämän opinnäytetyön toimeksiantajana toimii Haaga-Helian ammattikorkeakoulu.
Tutkimus toteutettiin sähköisen kyselylomakkeen avulla keväällä 2011 käyttäen webropol – kyselyohjelmaa. Tutkimuksen kohteena oli pääkaupunkiseudun ravintoloiden salityössä työskentelevät henkilöt. Tutkimus lähetettiin 189.lle henkilölle ja siihen vastasi 57 henkilöä.
Tutkimuksen tuloksena todettiin vastaajien kokevan konkreettisten omaan henkilökohtaiseen päivittäiseen työturvallisuuteensa liittyvien osatekijöiden vaikuttavan työhyvinvointiinsa merkittävästi enemmän kuin harvinaisten, vaikkakin vakavampien uhkien. Jokapäiväisessä työssä ilmenevät asiakkaiden ja työtovereiden taholta tulevat henkisen ja fyysisen väkivallan uhat, ilkivalta, ergonomiset ongelmat, yksintyöskentely ja järjestyksen valvonta vaikuttavat vastaajien työhyvinvointiin enemmän kuin mahdolliset murtovarkaudet, tulipalot ja omaisuusrikokset.