Liharotuisten sonnien teurasominaisuuksien yhdysvaikutukset
Henttala, Reino (2009)
Henttala, Reino
Hämeen ammattikorkeakoulu
2009
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200905263238
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200905263238
Tiivistelmä
TIIVISTELMÄ
Opinnäytetyö käsittelee keskeisimpiä lihanaudan tuotanto-ominaisuuksia. Työn tavoitteena oli selvittää lihanautojen tuotanto-ominaisuuksien merkitystä ja niiden välisiä yhdysvaikutuksia. Tuloksia on tarkasteltu ennen kaikkea rotukohtaisesti. Työn keskeisenä tavoitteena oli tuottaa aineistoa naudanlihantuotannon kehitys-, neuvonta- ja jalostustyöhön erityisesti liharotukohtaisesta näkökulmasta katsottuna.
Kirjallisuusosiossa tarkastellaan naudanlihantuotantoa jalostuksellisesta ja tuotantotavoitteiden näkökulmasta. Varsinainen selvitystyö tehtiin perustuen teurastietoihin. Aineisto sisälsi 14674 liharotuisen teurasnaudan tiedot. Työssä käytettiin vain sonnien tietoja, joita oli 58,4 % koko aineistosta.
Tuloksista ilmeni, että lihanautojen kasvunopeudella oli yhteys teurastuloksiin. Nopea kasvu oli yhteydessä korkeampiin teuraspainoihin ja lihakkaampiin ruhoihin Nopeasti kasvaneiden eläinten ruhojen rasvaisuus pysyi hallinnassa. Lisäksi nopea kasvu nopeuttaa eläinten teuraspainon saavuttamist ja siten lyhentää kasvatusaikaa, mikä puolestaan tehostaa naudanlihantuotannon kiertoa. Kasvatustavoitteita asetettaessa tulee huomioida rotukohtaiset erot. Mannermaiset rodut saavuttavat teuraskypsyyden brittiläisiä liharotuja aikaisemmin.
Lihanaudan kasvatusta voidaan kehittää oikeanlaisten teurastavoitteiden avulla. Rotukohtaiset tavoitteet toisivat teuraslaadullisesti parempia ruhoja, mistä on etuja tuottajalle sekä teurastamolle. Erilaisten kasvatusmallien
avulla jokaisen rodun yksilöt tuottaisivat parhaan mahdollisen ruhon, joka olisi lihakas sekä vähärasvainen.
Opinnäytetyö käsittelee keskeisimpiä lihanaudan tuotanto-ominaisuuksia. Työn tavoitteena oli selvittää lihanautojen tuotanto-ominaisuuksien merkitystä ja niiden välisiä yhdysvaikutuksia. Tuloksia on tarkasteltu ennen kaikkea rotukohtaisesti. Työn keskeisenä tavoitteena oli tuottaa aineistoa naudanlihantuotannon kehitys-, neuvonta- ja jalostustyöhön erityisesti liharotukohtaisesta näkökulmasta katsottuna.
Kirjallisuusosiossa tarkastellaan naudanlihantuotantoa jalostuksellisesta ja tuotantotavoitteiden näkökulmasta. Varsinainen selvitystyö tehtiin perustuen teurastietoihin. Aineisto sisälsi 14674 liharotuisen teurasnaudan tiedot. Työssä käytettiin vain sonnien tietoja, joita oli 58,4 % koko aineistosta.
Tuloksista ilmeni, että lihanautojen kasvunopeudella oli yhteys teurastuloksiin. Nopea kasvu oli yhteydessä korkeampiin teuraspainoihin ja lihakkaampiin ruhoihin Nopeasti kasvaneiden eläinten ruhojen rasvaisuus pysyi hallinnassa. Lisäksi nopea kasvu nopeuttaa eläinten teuraspainon saavuttamist ja siten lyhentää kasvatusaikaa, mikä puolestaan tehostaa naudanlihantuotannon kiertoa. Kasvatustavoitteita asetettaessa tulee huomioida rotukohtaiset erot. Mannermaiset rodut saavuttavat teuraskypsyyden brittiläisiä liharotuja aikaisemmin.
Lihanaudan kasvatusta voidaan kehittää oikeanlaisten teurastavoitteiden avulla. Rotukohtaiset tavoitteet toisivat teuraslaadullisesti parempia ruhoja, mistä on etuja tuottajalle sekä teurastamolle. Erilaisten kasvatusmallien
avulla jokaisen rodun yksilöt tuottaisivat parhaan mahdollisen ruhon, joka olisi lihakas sekä vähärasvainen.