Koiramäen päiväkodin ruokapalveluiden tuotteistaminen, Sastamalan kaupunki
Lindfors, Outi; Suoranta, Outi (2009)
Lindfors, Outi
Suoranta, Outi
Pirkanmaan ammattikorkeakoulu
2009
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200905142756
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200905142756
Tiivistelmä
Opinnäytetyön toimeksiantaja oli Sastamalan (Vammalan) kaupungin Tilakeskus Liikelaitos. Työn tavoite oli tuotteistaa Sastamalassa sijaitsevan Koiramäen päiväkodin ruokapalveluja. Koiramäen päiväkodissa valmistetaan aterioita omaan taloon ja kuljetettavaksi muihin päivähoitoyksiköihin. Oli tarve selvittää ruokapalveluiden tilaa kuntaliitoksen yhteydessä. Laskettiin hinta ateriasuoritteelle olemassa olevien kustannusten avulla.
Tavoite työlle oli tuotteistusprosessin aloittaminen: valmisteleva työ ja tuotteiden muodostaminen. Koiramäen päiväkodissa tuotteistuksen aloitus tarkoitti valmistettavien eri aterioiden, niiden koostumuksen ja erilaisten variaatioiden tarkkaa kuvausta. Tavoitteena oli tehdä palvelutuotekuvaukset jokaisesta ateriasta. Kustannuslaskenta on yksi tuotteistuksen osa-alue. Tässä työssä laskettiin ateriasuoritteen hinta keskimääräiskalkyylin avulla.
Työn teoriaosiossa käsitellään tuotteistuksen vaiheita liittäen ne Koiramäen päiväkodin toimintaan. Lisäksi pohditaan palvelukäsitteitä sekä laadun näkökulmia. Kunnallistalouden periaatteita ja suoritekäsitteitä on avattu. Työn tulokset ovat palvelutuotekuvaukset jokaisesta päiväkodin ateriasta. Kuvaukset on kirjattu ylös. Avattiin ateriasuoritteiden hintaa ja ruokapalveluiden tunnuslukuja.
Tuotteistetun palvelun etu on, että sitä on helppo hinnoitella, tilata ja laskuttaa. Tulevaisuudessa tuotteistusta voi jatkaa tämän työn pohjalta. Samoin voi tehdä kustannusten seurantaa tämän aineiston materiaalin avulla.
Tavoite työlle oli tuotteistusprosessin aloittaminen: valmisteleva työ ja tuotteiden muodostaminen. Koiramäen päiväkodissa tuotteistuksen aloitus tarkoitti valmistettavien eri aterioiden, niiden koostumuksen ja erilaisten variaatioiden tarkkaa kuvausta. Tavoitteena oli tehdä palvelutuotekuvaukset jokaisesta ateriasta. Kustannuslaskenta on yksi tuotteistuksen osa-alue. Tässä työssä laskettiin ateriasuoritteen hinta keskimääräiskalkyylin avulla.
Työn teoriaosiossa käsitellään tuotteistuksen vaiheita liittäen ne Koiramäen päiväkodin toimintaan. Lisäksi pohditaan palvelukäsitteitä sekä laadun näkökulmia. Kunnallistalouden periaatteita ja suoritekäsitteitä on avattu. Työn tulokset ovat palvelutuotekuvaukset jokaisesta päiväkodin ateriasta. Kuvaukset on kirjattu ylös. Avattiin ateriasuoritteiden hintaa ja ruokapalveluiden tunnuslukuja.
Tuotteistetun palvelun etu on, että sitä on helppo hinnoitella, tilata ja laskuttaa. Tulevaisuudessa tuotteistusta voi jatkaa tämän työn pohjalta. Samoin voi tehdä kustannusten seurantaa tämän aineiston materiaalin avulla.