Användning av ekologiska livsmedel i restauranger : case Kodials Grönsaker
Sjöberg, Johanna (2011)
Sjöberg, Johanna
Vaasan ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105188580
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105188580
Tiivistelmä
Syftet med detta arbete är att undersöka hur restauranger i Vasa använder ekologiskt odlade produkter. Hurudana produkter restaurangerna använder och varifrån restaurangerna skaffar sina produkter. Ifall restaurangerna inte använder ekologiskt odlade produkter är avsikten att ta reda på orsaker till varför restaurangen inte gör det och om de eventuellt i framtiden skulle vara intresserade att använda ekologiska produkter i någon form. I teoridelen beskrivs hur en ekologiskt odlad produkt skiljer sig från en konventionellt odlad produkt. I teoridelen tas även upp olika ekologiska märken och deras betydelse samt andra termer associerade till termen ekologiskt. I teoridelen beskrivs även hur restauranger använder ekologiskt odlade produkter men även hur man i finland konsumerar ekologisk odlade produkter. Undersökning är gjord genom att intervjua restauranger i Vasa. I undersökningen har personer som har ansvar för sin restaurangs anskaffning av varor intervjuats. Restaurangerna befinner sig alla i Vasa och har valts ut slumpmässigt. Enligt undersökning vill majoritet av restaurangerna använda ekologiska livsmedel, men bara en del av restaurangerna har möjlighet till detta. Restaurangerna är ense om att priset på ekologiska livsmedel är för dyrt och leveranssäkerheten är inget man kan lita på. Restaurangerna tycker att ekologiskt är en trend och ger en bra image för restaurangen. Majoriteten av restaurangerna som intervjuades kommer att öka utbudet av ekologiska råvaror på sin meny i framtiden. The aim of this thesis is to find out if restaurants in Vaasa use ecologically grown foodstuffs, which kind of ecological foodstuff the restaurants use and where the restaurants purchase these items. If the restaurants do not use ecological foodstuffs the aim is to find out the reasons why and if they are interested in using ecological foodstuffs in the future. The theory part of the thesis explains how ecologically grown foodstuff differ from conventionally grown foodstuffs. In the theory part, the meaning of ecological markings and their importance are explained. Other terms associated to the term ecological are also explained. Furthermore, how restaurants and Finnish citizens use ecological foodstuffs is dealt with in the theory part. The research is done by interviews with local restaurants in Vaasa. The person responsible for the purchase of foodstuffs has been interviewed and the restaurants have been chosen randomly. According to the research the majority of the restaurants are interested in using ecologically grown foodstuffs but only part of the restaurants have a chance to do so. The restaurants feel that the price of ecological foodstuffs is too high and that the shipping and availability cannot be trusted. The restaurants participating in this research feel that these days the term ecological is a trend and using ecological foodstuffs gives your restaurant a good image. The majority of the restaurants are going to expand the quantity of ecological items on their menu in the future.