Uusi työaikamalli : soveltaminen ja lauantaivuoron muutokset Turun Fazer leipomossa
Karjala, Petteri (2011)
Karjala, Petteri
Turun ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105107073
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105107073
Tiivistelmä
Työn tarkoituksena oli kehittää uusi toimiva työaikamalli Fazer Turun leipomoon. Uusi työaikamalli aukesi, kun uusi työehtosopimus solmittiin keväällä 2010 elintarvikealalle. Työhön kuului ensin seurata, kuinka paljon töitä on keskimäärin tarjota viikon aikana. Tämän jälkeen suoritettiin mahdollisia laskuja, miten uusi työaikamalli olisi edullisin toteuttaa.
Uusi työaikamalli vapauttaa päivien pituudeksi 6-10 tuntia, eli vanhasta 8 tuntisesta päivästä oltaisiin luovuttu. Viikkojen pituudeksi tulisi tuntimääräisesti noin 36 tuntia, silla edellytyksellä, että töitä on tarjota 10 tuntisiksi päiviksi.
Työhön kuului myös käydä kokouksissa keskustelemassa tilanteista ja antamassa ulkopuolista näkökulmaa asioihin. Mahdollisesti myös, jos alkuperäisessä suunnitelmassa tulee ongelmia, työhön kuuluu olla mukana loppuun asti. Alettiin miettiä myös, että kuinka paljon lauantaivuorossa voisi säästää, koska se on viikon kuudes työpäivä ja kaikki vakituiset työntekijät tekevät sitä ylitöinä ja tästä haluttiin päästä mahdollisesti eroon.
Turun Fazer leipomossa mahdollisuuksia säästää oli monia. Ensimmäinen mahdollisuus oli uusi työaikamalli, missä työvoimaa voisi käyttää tehokkaammin ja edullisemmin. Toinen säästämisen kohde on lauantaivuoro, missä myös on mahdollisuus suuriin säästöihin.
Uusi työaikamalli vapauttaa päivien pituudeksi 6-10 tuntia, eli vanhasta 8 tuntisesta päivästä oltaisiin luovuttu. Viikkojen pituudeksi tulisi tuntimääräisesti noin 36 tuntia, silla edellytyksellä, että töitä on tarjota 10 tuntisiksi päiviksi.
Työhön kuului myös käydä kokouksissa keskustelemassa tilanteista ja antamassa ulkopuolista näkökulmaa asioihin. Mahdollisesti myös, jos alkuperäisessä suunnitelmassa tulee ongelmia, työhön kuuluu olla mukana loppuun asti. Alettiin miettiä myös, että kuinka paljon lauantaivuorossa voisi säästää, koska se on viikon kuudes työpäivä ja kaikki vakituiset työntekijät tekevät sitä ylitöinä ja tästä haluttiin päästä mahdollisesti eroon.
Turun Fazer leipomossa mahdollisuuksia säästää oli monia. Ensimmäinen mahdollisuus oli uusi työaikamalli, missä työvoimaa voisi käyttää tehokkaammin ja edullisemmin. Toinen säästämisen kohde on lauantaivuoro, missä myös on mahdollisuus suuriin säästöihin.