Energiatehokkuus BW Hotel Haagan ympäristöjohtamisen haasteena
Karppinen, Krista (2010)
Karppinen, Krista
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010120317091
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010120317091
Tiivistelmä
Energiankulutuksen jatkuvasti kasvaessa ja energian hinnan noustessa energiatehokkuuden parantamiseen on alettu kiinnittää maailmanlaajuisesti yhä enemmän huomiota. Energiatehokkuus on myös tärkeä osa kestävää kehitystä tavoiteltaessa kasvihuonepäästöjen pienentämistä. Euroopan Unionin tavoitteena on vähentää energiankulutustaan kahdellakymmenellä prosentilla kuluvan vuosikymmenen loppuun mennessä.
Myös majoitusliiketoiminta panostaa energiatehokkuuden parantamiseen ja ympäristövastuulliseen toimintaan. Tämä opinnäytetyö tehtiin toimeksiantona Best Western Hotel Haagalle. Hotellille myönnettiin Pohjoismaiden virallisen ympäristömerkin eli Joutsenmerkin käyttöoikeus vuonna 2008. Merkin käyttöoikeuden säilyttäminen edellyttää hotellilta jatkuvaa ympäristöasioihin paneutumista sekä toiminnan ympäristövaikutusten vuosittaista seurantaa ja raportointia.
Tämän työn päätavoitteena oli osaltaan mahdollistaa Joutsenmerkin käyttöoikeuden säilyminen Hotel Haagassa. Toimeksiantona oli merkkiä Suomessa koordinoivalle SFS-Ympäristömerkinnälle toimitettavan vuosiselosteen täyttämiseen tarvittavien tietojen kokoaminen ja raportin
laadinta vuoden 2009 osalta. Muina opinnäytetyön tavoitteina oli vertailla laskettuja energianja vedenkulutuksen, kemiallisten tuotteiden käytön sekä jätehuollon tunnuslukuja alkuperäisessä hakemuksessa esitettyihin arvoihin ja tieteellisistä julkaisuista löytyneisiin lukuihin sekä arvioida esiin tulleiden eroavaisuuksien syitä.
Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisen tapaustutkimuksen periaatteita mukaillen. Joutsenmerkin kriteerit ohjasivat myös tutkimuksen viitekehyksen kokoamista. Koska energiankulutuksen raja-arvon alittuminen on määritelty Joutsenmerkin pakolliseksi kriteeriksi, energiatehokkuutta
painotetaan myös työn teoriaosassa. Lisäksi paneudutaan muihin ympäristöjohtamisen osaalueisiin kestävän kehityksen strategiasta ympäristöjärjestelmän rakentamiseen. Työssä käsitellään myös ympäristötehokkuuden mittaamista erilaisten indikaattorien avulla sekä muutamin esimerkein uusia hotellin energiatehokkuutta parantavia teknisiä ratkaisuja.
Työn päätavoite saavutettiin: Best Western Hotel Haaga voi jatkossakin hyödyntää Joutsenmerkkiä liiketoiminnassaan. Ympäristöasioiden tilaa kuvaavista neljästä tunnusluvusta energiankulutuksen tunnusluku jäi kuitenkin hieman Joutsenmerkin raja-arvoa suuremmaksi. Teoriaan sekä tehtyihin havaintoihin pohjautuen työssä esitetään kehitysehdotuksia, joita hotelli voisi jatkossa soveltaa toiminnassaan. Toiveena on, että työn tulokset toimisivat kannustimena yrityksen johdolle sen kehittäessä hotellin liiketoimintaa entistä ympäristöystävällisempään suuntaan.
Myös majoitusliiketoiminta panostaa energiatehokkuuden parantamiseen ja ympäristövastuulliseen toimintaan. Tämä opinnäytetyö tehtiin toimeksiantona Best Western Hotel Haagalle. Hotellille myönnettiin Pohjoismaiden virallisen ympäristömerkin eli Joutsenmerkin käyttöoikeus vuonna 2008. Merkin käyttöoikeuden säilyttäminen edellyttää hotellilta jatkuvaa ympäristöasioihin paneutumista sekä toiminnan ympäristövaikutusten vuosittaista seurantaa ja raportointia.
Tämän työn päätavoitteena oli osaltaan mahdollistaa Joutsenmerkin käyttöoikeuden säilyminen Hotel Haagassa. Toimeksiantona oli merkkiä Suomessa koordinoivalle SFS-Ympäristömerkinnälle toimitettavan vuosiselosteen täyttämiseen tarvittavien tietojen kokoaminen ja raportin
laadinta vuoden 2009 osalta. Muina opinnäytetyön tavoitteina oli vertailla laskettuja energianja vedenkulutuksen, kemiallisten tuotteiden käytön sekä jätehuollon tunnuslukuja alkuperäisessä hakemuksessa esitettyihin arvoihin ja tieteellisistä julkaisuista löytyneisiin lukuihin sekä arvioida esiin tulleiden eroavaisuuksien syitä.
Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisen tapaustutkimuksen periaatteita mukaillen. Joutsenmerkin kriteerit ohjasivat myös tutkimuksen viitekehyksen kokoamista. Koska energiankulutuksen raja-arvon alittuminen on määritelty Joutsenmerkin pakolliseksi kriteeriksi, energiatehokkuutta
painotetaan myös työn teoriaosassa. Lisäksi paneudutaan muihin ympäristöjohtamisen osaalueisiin kestävän kehityksen strategiasta ympäristöjärjestelmän rakentamiseen. Työssä käsitellään myös ympäristötehokkuuden mittaamista erilaisten indikaattorien avulla sekä muutamin esimerkein uusia hotellin energiatehokkuutta parantavia teknisiä ratkaisuja.
Työn päätavoite saavutettiin: Best Western Hotel Haaga voi jatkossakin hyödyntää Joutsenmerkkiä liiketoiminnassaan. Ympäristöasioiden tilaa kuvaavista neljästä tunnusluvusta energiankulutuksen tunnusluku jäi kuitenkin hieman Joutsenmerkin raja-arvoa suuremmaksi. Teoriaan sekä tehtyihin havaintoihin pohjautuen työssä esitetään kehitysehdotuksia, joita hotelli voisi jatkossa soveltaa toiminnassaan. Toiveena on, että työn tulokset toimisivat kannustimena yrityksen johdolle sen kehittäessä hotellin liiketoimintaa entistä ympäristöystävällisempään suuntaan.