Tutkimus Mikkelin ammattikorkeakoulun Kasarmin kampuksen opiskelijoiden opiskelupäivien aikaisesta ruokailusta
Halonen, Hanne (2011)
Halonen, Hanne
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105066648
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105066648
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö on osa laajempaa Mikkelin ammattikorkeakoulun ympäristö- ja ravitsemisalan tutkimusta, jossa selvitetään Mikkelin ammattikorkeakoulun opiskelijoiden ruokailutottumuksia ja elämäntapoja. Opinnäytetyöni tavoitteena oli kartoittaa Kasarmin kampuksella opiskelevien nuorten ruokailu-tottumuksia opiskelupäiviensä aikana. Tutkimukseni tarkoituksena oli selvittää, missä opiskelijat syövät, mitä he syövät ja kenen kanssa.
Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisella tutkimusmenetelmällä. Tutkimusaineisto kerättiin opiskelijoille sähköpostitse lähetetyllä Webropol-kyselyllä. Kyselyn kohdejoukkona olivat kaikki Kasarmin kampuksella opiskelevat nuoriso-asteen suomalaiset opiskelijat. Kysely lähetettiin 1629:lle opiskelijalle joulukuussa 2010. Vastauksia kyselyyn tuli kaiken kaikkiaan 317 kappaletta, joka on 19 % koko Kasarmin kampuksen suomalaisista nuoriso-asteen opiskelijoista. Naisia vastanneista oli 70 %. Vastauksia tuli tekniikan eri alojen, sosiaalialan, palvelujen tuottamisen ja johtamisen, muotoilun, liiketalouden, tietojenkäsittelyn sekä ympäristöteknologian opiskelijoilta. Verrattaessa eri koulutusalojen vastausprosentteja, kävi ilmi, että sosiaalialan opiskelijat olivat ahkerimpia vastaajia. Heistä kaiken kaikkiaan 31 % vastasi. Vähiten vastasivat tekniikan alan opiskelijat, joista vain 9 % vastasi.
Tutkimuksen tuloksista kävi ilmi, että kyselyyn vastanneista opiskelijoista 81 % nauttii päivittäisen lou-naansa opiskelijaravintola Kasarminassa. Lounaaksi valitaan lähes aina lämmin pääruoka ja lisuke, eikä lounasta juurikaan korvata kahvilatuotteilla. Lounaan syöntipaikan valintaan vaikuttaa ensisijaisesti lou-naan hinta, ravintolan sijainti sekä se, että opiskelutoverit menevät myös samaiseen ravintolaan lounaalle. Ruoan valinnassa tärkeitä seikkoja olivat kyselyn mukaan hinta, ulkonäkö sekä aiempi hyvä kokemus. Suurin syy kampuksella ruokailemattomuudessa on opetukseton päivä. Jonkin verran ruokailematto-muuteen ja ravintolan valintaan vaikuttavat ruuhkat, joita etenkin opiskelijaravintola Kasarminassa on kiireisimpään lounasaikaan. Välipalansa ja lounaansa opiskelijat nauttiva lähes poikkeuksetta opiskelu-tovereidensa seurassa. Välipala koostuu useimmiten kahvista tai teestä sekä suolaisesta sämpylästä tai patongista.
Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisella tutkimusmenetelmällä. Tutkimusaineisto kerättiin opiskelijoille sähköpostitse lähetetyllä Webropol-kyselyllä. Kyselyn kohdejoukkona olivat kaikki Kasarmin kampuksella opiskelevat nuoriso-asteen suomalaiset opiskelijat. Kysely lähetettiin 1629:lle opiskelijalle joulukuussa 2010. Vastauksia kyselyyn tuli kaiken kaikkiaan 317 kappaletta, joka on 19 % koko Kasarmin kampuksen suomalaisista nuoriso-asteen opiskelijoista. Naisia vastanneista oli 70 %. Vastauksia tuli tekniikan eri alojen, sosiaalialan, palvelujen tuottamisen ja johtamisen, muotoilun, liiketalouden, tietojenkäsittelyn sekä ympäristöteknologian opiskelijoilta. Verrattaessa eri koulutusalojen vastausprosentteja, kävi ilmi, että sosiaalialan opiskelijat olivat ahkerimpia vastaajia. Heistä kaiken kaikkiaan 31 % vastasi. Vähiten vastasivat tekniikan alan opiskelijat, joista vain 9 % vastasi.
Tutkimuksen tuloksista kävi ilmi, että kyselyyn vastanneista opiskelijoista 81 % nauttii päivittäisen lou-naansa opiskelijaravintola Kasarminassa. Lounaaksi valitaan lähes aina lämmin pääruoka ja lisuke, eikä lounasta juurikaan korvata kahvilatuotteilla. Lounaan syöntipaikan valintaan vaikuttaa ensisijaisesti lou-naan hinta, ravintolan sijainti sekä se, että opiskelutoverit menevät myös samaiseen ravintolaan lounaalle. Ruoan valinnassa tärkeitä seikkoja olivat kyselyn mukaan hinta, ulkonäkö sekä aiempi hyvä kokemus. Suurin syy kampuksella ruokailemattomuudessa on opetukseton päivä. Jonkin verran ruokailematto-muuteen ja ravintolan valintaan vaikuttavat ruuhkat, joita etenkin opiskelijaravintola Kasarminassa on kiireisimpään lounasaikaan. Välipalansa ja lounaansa opiskelijat nauttiva lähes poikkeuksetta opiskelu-tovereidensa seurassa. Välipala koostuu useimmiten kahvista tai teestä sekä suolaisesta sämpylästä tai patongista.