Päivittäisten karjanhoitoprosessien organisointi eteläpohjalaisilla maitotiloilla
Tuomela, Toni (2011)
Tuomela, Toni
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201104214662
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201104214662
Tiivistelmä
EU-jäsenyyden myötä suomalaiset maidontuottajat toimivat markkinaohjautuvassa taloudessa, jossa maidontuottajien välinen kilpailu on kasvanut. Teollisuus odottaa maidontuottajilta tasalaatuista tietyt kriteerit täyttävää raaka-ainetta, jolloin kustannusjohtajuus on lähes ainut käyttökelpoinen kilpailustrategia maidontuotannossa. Työ on länsimaisessa yhteiskunnassamme yhä kalliimpaa. Työn tuottavuutta voidaan nostaa karsimalla hukka-aikaa karjanhoidon päivittäisistä prosesseista. Siten on mahdollista kehittää maitotilan kilpailukykyä.
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten karjanhoidon päivittäiset työt on järjestetty eteläpohjalaisilla maitotiloilla ja sisältyykö karjanhoitotyön päivittäisiin prosesseihin hukka-aikaa. Lisäksi etsittiin keinoja hukka-ajan pienentämiseksi. Tutkimus toteutettiin haastattelemalla kahdeksan eteläpohjalaista maidontuottajaa. Haastatteluissa esille nousseet seikat verifioitiin havainnoimalla iltanavetan työt navetassa heti haastattelun jälkeen.
Tutkituilla tiloilla karjanhoitotöitä teki vähintään kaksi henkilöä. Hukka-aikaa muodostui työntekijöiden ja karjanhoitotöiden yhteensovittamisessa. Vanhoja tuotantorakennuksia hyödynnetään vielä runsaasti. Tämä asettaa rajoitteita töiden tehostamiseen sekä koneellistamiseen. Vanhoissa rakennuksissa eläinten kulkureittien sekä porttien toiminnallisuudessa oli eroja. Eläinten ruokinta voidaan järjestää monella tavalla, eikä seosrehuruokinnasta välttämättä saada työnsäästöjä verrattuna erillisruokintaan. Tiloille hankittu automatiikka näytti olevan haavoittuvaa. Tekniikan toimintahäiriöt lisäsivät työn hukka-aikaa tiloilla.
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten karjanhoidon päivittäiset työt on järjestetty eteläpohjalaisilla maitotiloilla ja sisältyykö karjanhoitotyön päivittäisiin prosesseihin hukka-aikaa. Lisäksi etsittiin keinoja hukka-ajan pienentämiseksi. Tutkimus toteutettiin haastattelemalla kahdeksan eteläpohjalaista maidontuottajaa. Haastatteluissa esille nousseet seikat verifioitiin havainnoimalla iltanavetan työt navetassa heti haastattelun jälkeen.
Tutkituilla tiloilla karjanhoitotöitä teki vähintään kaksi henkilöä. Hukka-aikaa muodostui työntekijöiden ja karjanhoitotöiden yhteensovittamisessa. Vanhoja tuotantorakennuksia hyödynnetään vielä runsaasti. Tämä asettaa rajoitteita töiden tehostamiseen sekä koneellistamiseen. Vanhoissa rakennuksissa eläinten kulkureittien sekä porttien toiminnallisuudessa oli eroja. Eläinten ruokinta voidaan järjestää monella tavalla, eikä seosrehuruokinnasta välttämättä saada työnsäästöjä verrattuna erillisruokintaan. Tiloille hankittu automatiikka näytti olevan haavoittuvaa. Tekniikan toimintahäiriöt lisäsivät työn hukka-aikaa tiloilla.