Aistiharjoitteet leikki-ikäisten lasten ruokaennakkoluulojen vähentämisen apuna
Siitonen, Jenni (2011)
Siitonen, Jenni
Laurea-ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201104114145
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201104114145
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyönä toteutetun tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, voidaanko leikki-ikäisten lasten ruokaennakkoluuloja vähentää aistiharjoitteiden avulla. Lisäksi työssä tutkittiin, kuinka lapset ilmaisevat itseään harjoitteiden aikana. Tutkimustyön pohjana toimivat Sapere-menetelmän harjoitteet, joiden tarkoitus on antaa lapsen tutustua ruokaan hänen omilla keinoillaan aisteja aktivoiden.
Työssä käsitellään 3 - 6-vuotiaita lapsia ja heidän kehitystään. Työn teoriaviitekehyksessä käsitellään Sapere-menetelmää, sen tavoitteita ja toimintaa maailmalla. Lisäksi työn kannalta oli tärkeää tuntea ihmisen aistit ja niiden toiminta. Jotta voidaan vähentää lasten ruokaennakkoluuloja, on tiedettävä miten ne syntyvät. Teoriaosassa on käsitelty myös laajasti leikki-ikäisten lasten oikeaa ravitsemusta, kielellistä ilmaisua ja heidän kehitystään. Nämä kaikki osa-alueet olivat tärkeässä osassa leikki-ikäisiä lapsia tutkittaessa ja tämän tutkimuksen toteutuksen kannalta.
Tavoitteiden saavuttamiseksi toteutettiin Sapere-menetelmän pohjalta makukoulusovellus. Tutkimusmenetelmänä työssä käytettiin osallistuvaa havainnointia, koska sen avulla saatiin laadullinen aineisto, josta lasten ilmaisut oli mahdollista analysoida. Tutkimukseen osallistui Tikkurilan Montessoripäiväkodin Orvokit-ryhmä. Lasten vanhemmat vastasivat alku-kartoituslomakkeeseen, jonka pohjalta valittiin neljä lasta testiryhmään. Lapset olivat iältään 4 - 6-vuotiaita. Aistiharjoitetunnit toteutettiin neljänä päivänä tammi-helmikuussa 2011, kahden tunnin kertoina. Harjoitteissa käytettiin välineenä raaka-aineita jokaisen harjoituskerran aiheen mukaisesti. Tuntien aiheina olivat: aistit tutuksi, aistit arjessa, kohdataan ennakkoluulot ja raaka-aineen eri muodot.
Lapset kokivat aistiharjoitteet mukavina ja mielenkiintoisina. Työn tärkeimpinä tuloksina esille nousi lasten mielenkiinnon herättäminen ruokamaailmaa kohtaan ja lasten halu syödä raaka-aineet tunnistettavassa muodossa. Lapset olivat hyvin innostuneita aistiharjoitetunneista ja sen päätyttyä olisivat halunneet jatkaa vielä seuraavalla viikolla. Aistiharjoitteilla olisi hyvä opastaa jo leikki-ikäisiä lapsia ruokamaailmaan.
Työssä käsitellään 3 - 6-vuotiaita lapsia ja heidän kehitystään. Työn teoriaviitekehyksessä käsitellään Sapere-menetelmää, sen tavoitteita ja toimintaa maailmalla. Lisäksi työn kannalta oli tärkeää tuntea ihmisen aistit ja niiden toiminta. Jotta voidaan vähentää lasten ruokaennakkoluuloja, on tiedettävä miten ne syntyvät. Teoriaosassa on käsitelty myös laajasti leikki-ikäisten lasten oikeaa ravitsemusta, kielellistä ilmaisua ja heidän kehitystään. Nämä kaikki osa-alueet olivat tärkeässä osassa leikki-ikäisiä lapsia tutkittaessa ja tämän tutkimuksen toteutuksen kannalta.
Tavoitteiden saavuttamiseksi toteutettiin Sapere-menetelmän pohjalta makukoulusovellus. Tutkimusmenetelmänä työssä käytettiin osallistuvaa havainnointia, koska sen avulla saatiin laadullinen aineisto, josta lasten ilmaisut oli mahdollista analysoida. Tutkimukseen osallistui Tikkurilan Montessoripäiväkodin Orvokit-ryhmä. Lasten vanhemmat vastasivat alku-kartoituslomakkeeseen, jonka pohjalta valittiin neljä lasta testiryhmään. Lapset olivat iältään 4 - 6-vuotiaita. Aistiharjoitetunnit toteutettiin neljänä päivänä tammi-helmikuussa 2011, kahden tunnin kertoina. Harjoitteissa käytettiin välineenä raaka-aineita jokaisen harjoituskerran aiheen mukaisesti. Tuntien aiheina olivat: aistit tutuksi, aistit arjessa, kohdataan ennakkoluulot ja raaka-aineen eri muodot.
Lapset kokivat aistiharjoitteet mukavina ja mielenkiintoisina. Työn tärkeimpinä tuloksina esille nousi lasten mielenkiinnon herättäminen ruokamaailmaa kohtaan ja lasten halu syödä raaka-aineet tunnistettavassa muodossa. Lapset olivat hyvin innostuneita aistiharjoitetunneista ja sen päätyttyä olisivat halunneet jatkaa vielä seuraavalla viikolla. Aistiharjoitteilla olisi hyvä opastaa jo leikki-ikäisiä lapsia ruokamaailmaan.