Selvitys kasvisten laatusertifioinnista Suomessa
Mannonen, Ilona (2019)
Mannonen, Ilona
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019111521268
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019111521268
Tiivistelmä
Insinöörityö tehtiin Food Folk Suomi Oy:n toimeksiantona. Food Folk Suomi on osa Pohjoismaista organisaatiota, jonka perustaja omistaa McDonald’s-ravintoloiden Developmental Licensee -maalisenssin. Insinöörityön tavoitteena oli selvittää kasvisten alkutuotannon laatusertifioinnin vaihtoehtoja Suomessa ja käytössä olevien standardien (kuten Laatutarha, IP ja GlobalG.A.P.) vastaavuutta yrityksen omiin laatuvaatimuksiin. Laatuvaatimusten lisäksi haluttiin tietää järjestelmien soveltuvuus suomalaiselle viljelijälle.
Insinöörityössä käytettiin kirjalähteitä ja verkkoaineistoja tiedon keräämiseksi sekä haastateltiin puutarha-alalla työskenteleviä asiantuntijoita. Lisäksi insinöörityöntekijä osallistui kansallisten asiantuntijoiden ja McDonald’sin järjestämiin koulutustilaisuuksiin.
Insinöörityössä saatiin selville eri laatujärjestelmien vaatimuserot ja mitä niihin valmistautuminen vaatii tuottajalta. Lisäksi työ auttaa ymmärtämään laatujärjestelmien viljelijältä vaatimien tarvittavien resurssien ja toimenpiteiden määrää. Selvitys auttaa yhdistämään McDonald’sin omien laatuvaatimusten tärkeitä kohtia GlobalG.A.P. sertifikaattiin ja avaa tarkastuspisteiden merkityksen koko kasvisten hankintaketjun kannalta.
Perustasoa (IP Kasvikset perussertifiointi ja laatutarha-ohjeisto) kattavampien laatujärjestelmien käyttö Suomessa on vielä vähäistä, mutta muuttuvien laatuvaatimusten takia niiden uskotaan yleistyvän seuraavien vuosien aikana. Kaikki laatujärjestelmät eivät automaattisesti sovi kaikille viljelijöille tai viljelyaloille, joka aiheuttaa kysyntäeroa näiden järjestelmien välille tulevaisuudessa.
Insinöörityössä käytettiin kirjalähteitä ja verkkoaineistoja tiedon keräämiseksi sekä haastateltiin puutarha-alalla työskenteleviä asiantuntijoita. Lisäksi insinöörityöntekijä osallistui kansallisten asiantuntijoiden ja McDonald’sin järjestämiin koulutustilaisuuksiin.
Insinöörityössä saatiin selville eri laatujärjestelmien vaatimuserot ja mitä niihin valmistautuminen vaatii tuottajalta. Lisäksi työ auttaa ymmärtämään laatujärjestelmien viljelijältä vaatimien tarvittavien resurssien ja toimenpiteiden määrää. Selvitys auttaa yhdistämään McDonald’sin omien laatuvaatimusten tärkeitä kohtia GlobalG.A.P. sertifikaattiin ja avaa tarkastuspisteiden merkityksen koko kasvisten hankintaketjun kannalta.
Perustasoa (IP Kasvikset perussertifiointi ja laatutarha-ohjeisto) kattavampien laatujärjestelmien käyttö Suomessa on vielä vähäistä, mutta muuttuvien laatuvaatimusten takia niiden uskotaan yleistyvän seuraavien vuosien aikana. Kaikki laatujärjestelmät eivät automaattisesti sovi kaikille viljelijöille tai viljelyaloille, joka aiheuttaa kysyntäeroa näiden järjestelmien välille tulevaisuudessa.