Hyötyhampun käytön haasteet ja mahdollisuudet Suomessa
Norokytö, Noora (2010)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201102282698
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201102282698
Tiivistelmä
Ihminen on käyttänyt hamppua hyödyksi tuhansien vuosien ajan. Hamppu on ollut pitkään ihmisen ensisijainen kuidunlähde niin tekstiilien kuin paperin tuotannossa ja sitä on käytetty myös ravintona, lääkkeenä sekä rituaali- ja päihdekasvina. Suomessa hamppu on ollut merkittävä kuitukasvi, mutta sen tuotanto hiipui erinäisistä syistä 1900-luvun puolivälissä. Uudelleen hyötyhampun tuotannosta innostuttiin Suomessa 90-luvulla.
Hamppu tuottaa neljä kertaa suuremman biomassan puuhun verrattuna ja kasvaa ilman torjunta-aineita. Lisäksi hampulla on maaperän kuntoon positiivinen vaikutus. Maailmalla hamppua hyödynnetään kasvavassa määrin, sillä tuotantoteollisuus tarvitsee uusia kestäviä raaka-aineita jalostukseen. Hamppu on erinomainen kasvi, sillä sen jokainen osa on kaupallisesti hyödynnettävissä. Hampun koko tuotantoketju tarjoaa mahdollisuuksia Suomen maaseudun ja elinkeinoelämän kehittämiseen ympäristöystävällisellä tavalla.
Työssä on taustoitettu kirjallisuuden avulla hamppuun liittyvää tietoutta. Historia, lukuisat tutkimukset ja käytäntö osoittavat hampun erinomaisuuden hyötykasvina, mutta ala on kehittynyt Suomessa hitaasti. Suomessa hampun viljelyn on todettu olevan satotasoltaan ja laadultaan kilpailukykyinen eurooppalaisen tuotannon kanssa. Työn pääkohdaksi nousi selvittää, mitkä haasteet vaikuttavat hampun hyödyntämiseen Suomessa. Lisäksi työssä on pohdittu, miten hamppu liittyy maaseudun kehittämiseen ja mitkä ovat sen kaupalliset mahdollisuudet Suomessa.
Työn tutkimusmenetelmä oli kvalitatiivinen puolistrukturoitu haastattelu. Työhön haastateltiin kahdeksaa alan asiantuntijaa ja heitä pyydettiin antamaan näkemyksenä alan keskeisistä haasteista, kannattavuudesta ja tulevaisuuden kehityskuvasta Suomessa. Tulosten mukaan alan haasteet eivät ole yksiselitteisiä. Kuituhampun ja öljyhampun tuotannossa kohdataan eri ongelmia. Öljyhampun tuotannon kasvua rajoittaa erityisesti maatalouspolitiikka, kun kuitupuolella keskeisimpinä haasteina ovat koko tuotantoketjun yhtenäinen toiminta, rahoitus ja tuotannon teknilliset haasteet. Tutkimuksessa selvisi, että Suomella on erinomaiset mahdollisuudet hampun hyödyntämiseksi. Yhteistyötä, rahoitusta ja tahtoa tarvitaan kuitenkin vielä alan kehittämiseksi.
Hamppu tuottaa neljä kertaa suuremman biomassan puuhun verrattuna ja kasvaa ilman torjunta-aineita. Lisäksi hampulla on maaperän kuntoon positiivinen vaikutus. Maailmalla hamppua hyödynnetään kasvavassa määrin, sillä tuotantoteollisuus tarvitsee uusia kestäviä raaka-aineita jalostukseen. Hamppu on erinomainen kasvi, sillä sen jokainen osa on kaupallisesti hyödynnettävissä. Hampun koko tuotantoketju tarjoaa mahdollisuuksia Suomen maaseudun ja elinkeinoelämän kehittämiseen ympäristöystävällisellä tavalla.
Työssä on taustoitettu kirjallisuuden avulla hamppuun liittyvää tietoutta. Historia, lukuisat tutkimukset ja käytäntö osoittavat hampun erinomaisuuden hyötykasvina, mutta ala on kehittynyt Suomessa hitaasti. Suomessa hampun viljelyn on todettu olevan satotasoltaan ja laadultaan kilpailukykyinen eurooppalaisen tuotannon kanssa. Työn pääkohdaksi nousi selvittää, mitkä haasteet vaikuttavat hampun hyödyntämiseen Suomessa. Lisäksi työssä on pohdittu, miten hamppu liittyy maaseudun kehittämiseen ja mitkä ovat sen kaupalliset mahdollisuudet Suomessa.
Työn tutkimusmenetelmä oli kvalitatiivinen puolistrukturoitu haastattelu. Työhön haastateltiin kahdeksaa alan asiantuntijaa ja heitä pyydettiin antamaan näkemyksenä alan keskeisistä haasteista, kannattavuudesta ja tulevaisuuden kehityskuvasta Suomessa. Tulosten mukaan alan haasteet eivät ole yksiselitteisiä. Kuituhampun ja öljyhampun tuotannossa kohdataan eri ongelmia. Öljyhampun tuotannon kasvua rajoittaa erityisesti maatalouspolitiikka, kun kuitupuolella keskeisimpinä haasteina ovat koko tuotantoketjun yhtenäinen toiminta, rahoitus ja tuotannon teknilliset haasteet. Tutkimuksessa selvisi, että Suomella on erinomaiset mahdollisuudet hampun hyödyntämiseksi. Yhteistyötä, rahoitusta ja tahtoa tarvitaan kuitenkin vielä alan kehittämiseksi.