Työpaikkakiusaamisen synnyn syyt ravintola-alalla
Öström, Riikka (2011)
Öström, Riikka
Vaasan ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201102222536
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201102222536
Tiivistelmä
Tutkimuksen taustalla on henkilökohtainen kokemus työpaikkakiusatuksi joutu-misesta ravintola-alalla. Tutkimusongelmana oli selvittää ne syyt, jotka johtavat ravintola-alalla työpaikkakiusaamiseen sekä selvittää, pätevätkö samat kiusaami-seen johtavat syyt niin ravintola-alalla kuin yleisestikin työelämässä. Tutkimuksen tarkoituksena on antaa valmiuksia työelämään sekä löytää lisää tietoa työpaikkakiusaamisesta ja kuinka sitä pystyttäisiin välttelemään. Teoriaosuudelle antaa pohjan määritelmä työpaikkakiusaamisesta, kuka siihen syyllistyy, missä sitä tapahtuu ja keitä kiusataan. Syitä työpaikkakiusaamiselle tarkastelen kolmen eri ”tekijän” kautta: kiusaajan, kiusatun ja työyhteisön. Empiirisessä osuudessa käytin sähköistä kyselylomaketta, joka lähetettiin 1877 Palvelu-alojen ammattiliiton (PAM) jäsenelle, ja josta sain takaisin hyväksyttäviä vastauksia 256. Vastaukset analysointiin spss-ohjelmalla, joka mahdollisti faktorianalyy-sin, löytämällä neljä eri faktoria, jotka jakautuivat johtamiseen, työpaikkakiusaa-miseen, työyhteisöön ja kohteluun. Analysoin faktorianalyysin tuloksia kahdeksan eri hypoteesin kautta. Keskeisimmiksi havainnoiksi tutkimuksesta nousi johtamisen ja erilaisuuden olevan tekijöitä, joidenka koetaan aiheuttavan kiusaamista. Huomattavaa on myös se, että naiset kokevat joutuvansa enemmän työpaikkakiusatuiksi kuin miehet, mutta työpaikan koolla ei ole merkitystä kiusatuksi joutumiselle.