Ravitsemusopas ikääntyneen ravitsemuksesta omaishoitajille
Jokiniemi, Hanna; Kaataja, Eeva-Maria; Kärkkäinen, Saila; Räsänen, Krista (2011)
Jokiniemi, Hanna
Kaataja, Eeva-Maria
Kärkkäinen, Saila
Räsänen, Krista
Savonia-ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201102142303
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201102142303
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä käsitellään ikääntyneen ravitsemustilaan vaikuttavia tekijöitä, ravitsemustilan ongelmia ja omaishoitajan roolia ikääntyneen ravitsemushoidon toteuttajana. Lähtökohtana opinnäytetyölle oli kiinnostus ikääntyneen hoitotyöhön ja ravitsemukseen sekä halu luoda konkreettinen tuotos. Opinnäytetyö on kehittämistyö, ja sen tavoitteena on antaa ohjeistusta käytännön toiminnalle. Opinnäytetyön tuotoksena syntyi ravitsemusopas ikääntyneen ravitsemuksesta omaishoitajille. Ravitsemusopas tehtiin yhteistyössä opinnäytetyön toimeksiantajan, Kuopion Seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:n, kanssa.
Opinnäytetyössä halutaan erityisesti korostaa omaishoitajan roolin tärkeyttä ikääntyneen hoidossa. Tavoitteena on antaa omaishoitajille konkreettisia keinoja tarkkailla ikääntyneen ravitsemustilaa, havaita mahdollisia ongelmia ravitsemustilassa sekä tukea ikääntyneen hyvän ravitsemustilan saavuttamista kotioloissa.
Ravitsemusopas muodostuu tieto-osuudesta ja ruokaohjeista. Tieto-osuudessa käsitellään esimerkiksi ikääntyneiden ravitsemussuosituksia sekä suun terveyden ja sairauksien vaikutusta ravitsemustilaan. Ravitsemusoppaan lopussa on seitsemän ruokaohjetta, jotka sisältävät jo valmiiksi tavallista enemmän esimerkiksi rasvaa tai proteiinia. Ruokaohjeet on valittu siten, että ne ovat ikääntyneiden makumieltymysten mukaisia.
Valmis ravitsemusopas annettiin luettavaksi viidelle omaishoitajalle. He antoivat suullista palautetta oppaan sisällöstä ja tekstin luettavuudesta. Omaishoitajat kokivat oppaan olevan selkeä ja helposti käytettävä. Opinnäytetyöllä on siis käytännön merkitystä, ja lisäksi se luo mahdollisuuden tutkia aihetta lisää esimerkiksi hoitohenkilökunnan näkökulmasta.
Opinnäytetyössä halutaan erityisesti korostaa omaishoitajan roolin tärkeyttä ikääntyneen hoidossa. Tavoitteena on antaa omaishoitajille konkreettisia keinoja tarkkailla ikääntyneen ravitsemustilaa, havaita mahdollisia ongelmia ravitsemustilassa sekä tukea ikääntyneen hyvän ravitsemustilan saavuttamista kotioloissa.
Ravitsemusopas muodostuu tieto-osuudesta ja ruokaohjeista. Tieto-osuudessa käsitellään esimerkiksi ikääntyneiden ravitsemussuosituksia sekä suun terveyden ja sairauksien vaikutusta ravitsemustilaan. Ravitsemusoppaan lopussa on seitsemän ruokaohjetta, jotka sisältävät jo valmiiksi tavallista enemmän esimerkiksi rasvaa tai proteiinia. Ruokaohjeet on valittu siten, että ne ovat ikääntyneiden makumieltymysten mukaisia.
Valmis ravitsemusopas annettiin luettavaksi viidelle omaishoitajalle. He antoivat suullista palautetta oppaan sisällöstä ja tekstin luettavuudesta. Omaishoitajat kokivat oppaan olevan selkeä ja helposti käytettävä. Opinnäytetyöllä on siis käytännön merkitystä, ja lisäksi se luo mahdollisuuden tutkia aihetta lisää esimerkiksi hoitohenkilökunnan näkökulmasta.