1-2 vuotiaiden lasten ruokailu : Vanhemmat verkossa
Heikkinen, Johanna (2011)
Heikkinen, Johanna
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201102042045
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201102042045
Tiivistelmä
Tutkimuksessa tarkastellaan kahta internetissä toimivaa keskustelupalstaa, joissa käsitellään asioi 1-2 vuotiaiden lasten ravitsemusta ja ruokailua sekä niistä heränneitä ajatuksia ja ongelmia. Tavoitteena on, selvittää minkälaista vertaistukea, neuvoja ja ohjeita keskustelijat tarvitsevat. Keskustelijoiden oletetaan olevan lasten vanhempia. Tutkimuksessa tarkastellaan myös keskustelijoiden tietämystä ruokailun ja ravitsemuksen tärkeydestä terveyteen liittyvissä asioissa. Tutkimukseen on poimittu ravitsemussuosituksista tietoa, joita peilataan keskusteluissa käytäviin aiheisiin. Tutkimuksen lähtökohtana on mielenkiinto tämän päivän vanhempien tietämykseen lastensa ravitsemuksesta ja ruokailuun liittyvistä asioista sekä virtuaaliyhteisöjen luotettavuus vertaistuen lähteenä.
Tutkimusaineisto on kerätty kahdelta internetin keskustelupalstalta, jotka ovat www.helistin.fi ja www.kaksplus.fi. Puheenvuoroja aineistossa on 71 kappaletta. Aineisto on kerätty aikavälillä toukokuu 2010 – heinäkuu 2010. Tutkimusmenetelmänä on käytetty kvalitatiivista ja kvantitatiivista sisällönanalyysia.
Tulokset osoittavat, että suurin osa keskusteluista on tiedon jakamista. Keskusteluissa haetaan vertaistukea ja ohjeita arkipäiväisiin asioihin sekä ratkaisuja ruokailuun liittyvissä ongelmissa. Keskeistä keskusteluissa on käyttökokemusten ja mielipiteiden saaminen ja vaihtaminen. Keskustelijat myös neuvovat toinen toisiaan mielellään. Aineistosta nousseet keskustelujen pääteemat olivat ruokaohjeet, suola ja muut mausteet, ruokamäärät, koti ja purkkiruoat sekä ruoan koostumus. Suosituimmaksi keskustelunaiheeksi nousivat ruokaohjeet sekä suolan ja mausteiden käyttö. Puheenvuoroissa käsiteltiin useita aiheita kerralla ja keskustelijat positiivisella hengellä kertovat omista kokemuksistaan ja ruokatavoistaan. Ruoka-aiheisilla keskusteluilla on yhteistä se, että vuorovaikutus usein kohdistuu ongelman ratkaisuun ja tiedon välitykseen.
Tutkimusaineisto on kerätty kahdelta internetin keskustelupalstalta, jotka ovat www.helistin.fi ja www.kaksplus.fi. Puheenvuoroja aineistossa on 71 kappaletta. Aineisto on kerätty aikavälillä toukokuu 2010 – heinäkuu 2010. Tutkimusmenetelmänä on käytetty kvalitatiivista ja kvantitatiivista sisällönanalyysia.
Tulokset osoittavat, että suurin osa keskusteluista on tiedon jakamista. Keskusteluissa haetaan vertaistukea ja ohjeita arkipäiväisiin asioihin sekä ratkaisuja ruokailuun liittyvissä ongelmissa. Keskeistä keskusteluissa on käyttökokemusten ja mielipiteiden saaminen ja vaihtaminen. Keskustelijat myös neuvovat toinen toisiaan mielellään. Aineistosta nousseet keskustelujen pääteemat olivat ruokaohjeet, suola ja muut mausteet, ruokamäärät, koti ja purkkiruoat sekä ruoan koostumus. Suosituimmaksi keskustelunaiheeksi nousivat ruokaohjeet sekä suolan ja mausteiden käyttö. Puheenvuoroissa käsiteltiin useita aiheita kerralla ja keskustelijat positiivisella hengellä kertovat omista kokemuksistaan ja ruokatavoistaan. Ruoka-aiheisilla keskusteluilla on yhteistä se, että vuorovaikutus usein kohdistuu ongelman ratkaisuun ja tiedon välitykseen.