Lähiruokaa pienyrittäjiltä julkiseen ruokahuoltoon : Case Loimaan seutukunta / Seuturuoka saatavaksi -hanke
Ansio, Susanna (2010)
Ansio, Susanna
Turun ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010120116487
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010120116487
Tiivistelmä
Tutkimuksen tavoitteena oli tutkia lähiruoan käyttöä julkisissa ruokahuolloissa sekä pienyrittäjiä lähiruoan tuottajina. Kunta hankkii elintarvikkeensa kilpailuttamalla hankinnat hankintalainsäädännön mukaisesti. Hankintalaki antaa mahdollisuuden pienyrittäjille tarjota tuotteitaan, jos hankkijat mahdollistavat tarjouspyynnöissään hinnan lisäksi myös laadulliset vertailukriteerit. Julkisten ruokapalvelujen asiakkaita ovat kaikenikäiset ihmiset, kuten lapset, työssä käyvät ja vanhukset.
Tuhannet asiakkaat nauttivat päivittäin kunnallisten keittiöiden valmistamia annoksia, joiden valmistamiseen tarvitaan kiloittain erilaisia elintarvikkeita. Julkisten ruokapalveluiden valmistamiin annoksiin käytetyt raaka-aineet eivät kuitenkaan aina ole paikallisesti tuotettuja tai edes kotimaisia. Elintarvikealan pienyrittäjät tuottavat suurimmaksi osaksi julkisen ruokahuollon tarpeisiin soveltuvia elintarvikkeita, mutta siltikään oman kunnan alueella tuotettua lähiruokaa ei aina käytetä kuntien keittiöissä. Juuri siksi tässä opinnäytetyössä tutkittiin julkisen ruokahuollon ja lähiruokaa tuottavien pienyrittäjien yhteistyöedellytyksiä. Tutkimus on osa Seuturuoka saatavaksi –hanketta, jonka tavoitteena oli edistää Loimaan seutukunnan alueella tuotettujen lähiruokatuotteiden saatavuutta vähittäiskaupoissa sekä julkisessa ruokahuollossa. Tutkimus toteutettiin Loimaan seutukunnan alueen pienyrittäjille, jotka olivat mukana hankkeessa vuonna 2010. Pienyrittäjien vastaukset kerättiin kyselylomakkeiden avulla. Kuntien näkökulma avautui haastattelemalla kahta seutukunnan kuntien ruokapalvelupäällikköä, jotka vastasivat elintarvikehankintojen ilpailuttamisista.
Tutkimuksessa haluttiin kuulla molempien osapuolten näkemykset, jotta tiedettäisiin mahdollisimman laajasti lähiruoan käyttöön liittyvät haasteet ja mahdollisuudet.
Tutkimuksen tulokset osoittivat, että kunta toivoo lähiruoan tuottajilta verkostoitumista, jonka tuloksena syntyisi tuottajarenkaita. Lisäksi kunnilla tulisi olla laadittuna hankintastrategia, josta ilmenee kunnan tahto suosia paikallisuutta kaikissa hankinnoissa. Pienyrittäjien puolestaan tulisi markkinoida ja tarjota tuotteitaan kunnille sekä toimia yhteistyössä muiden tuottajien kanssa saavuttaakseen tarvittavan tuotantovolyymin ja kustannustehokkaan logistiikkaratkaisun.
Tuhannet asiakkaat nauttivat päivittäin kunnallisten keittiöiden valmistamia annoksia, joiden valmistamiseen tarvitaan kiloittain erilaisia elintarvikkeita. Julkisten ruokapalveluiden valmistamiin annoksiin käytetyt raaka-aineet eivät kuitenkaan aina ole paikallisesti tuotettuja tai edes kotimaisia. Elintarvikealan pienyrittäjät tuottavat suurimmaksi osaksi julkisen ruokahuollon tarpeisiin soveltuvia elintarvikkeita, mutta siltikään oman kunnan alueella tuotettua lähiruokaa ei aina käytetä kuntien keittiöissä. Juuri siksi tässä opinnäytetyössä tutkittiin julkisen ruokahuollon ja lähiruokaa tuottavien pienyrittäjien yhteistyöedellytyksiä. Tutkimus on osa Seuturuoka saatavaksi –hanketta, jonka tavoitteena oli edistää Loimaan seutukunnan alueella tuotettujen lähiruokatuotteiden saatavuutta vähittäiskaupoissa sekä julkisessa ruokahuollossa. Tutkimus toteutettiin Loimaan seutukunnan alueen pienyrittäjille, jotka olivat mukana hankkeessa vuonna 2010. Pienyrittäjien vastaukset kerättiin kyselylomakkeiden avulla. Kuntien näkökulma avautui haastattelemalla kahta seutukunnan kuntien ruokapalvelupäällikköä, jotka vastasivat elintarvikehankintojen ilpailuttamisista.
Tutkimuksessa haluttiin kuulla molempien osapuolten näkemykset, jotta tiedettäisiin mahdollisimman laajasti lähiruoan käyttöön liittyvät haasteet ja mahdollisuudet.
Tutkimuksen tulokset osoittivat, että kunta toivoo lähiruoan tuottajilta verkostoitumista, jonka tuloksena syntyisi tuottajarenkaita. Lisäksi kunnilla tulisi olla laadittuna hankintastrategia, josta ilmenee kunnan tahto suosia paikallisuutta kaikissa hankinnoissa. Pienyrittäjien puolestaan tulisi markkinoida ja tarjota tuotteitaan kunnille sekä toimia yhteistyössä muiden tuottajien kanssa saavuttaakseen tarvittavan tuotantovolyymin ja kustannustehokkaan logistiikkaratkaisun.