NAISTENLEHTIEN RUOKATRENDIT
Hänninen, Susanne (2010)
Hänninen, Susanne
Vaasan ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010120717374
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010120717374
Tiivistelmä
Tämän työn tavoitteena oli selvittää suomalaisten naistenlehtien ruokatrendejä vuosina 2005 – 2008. Työn viitekehityksenä käytettiin Food Related Lifestyle -mallia, jonka avulla koottiin yhteen vallitsevia ruokatrendejä 2000-luvulla. Tämän jälkeen selvitettiin kuinka nämä trendit näkyvät kahden suomalaisen naistenlehden Eevan ja Trendin sivuilla. Teoriaosuudessa käytiin läpi suomalaista ruoka -ja syömiskulttuuria ja sen muu-toksia. Lisäksi käytiin läpi, kuinka aistit vaikuttavat ruoan valitsemisprosessiin. Lopuksi etsittiin 2000 -luvun ruokatrendejä Food Related Lifestyle -mallin eri peruskäsitteiden avulla, jotka ovat ostotavat, laatutekijät, ruoanlaittotottumukset, käyttötilanteet ja ostomotiivit. Teoriaosuudessa on lisäksi otteita Johanna Mäkelän (2004) tekemästä haastattelusta, jonka avulla saadaan kuva suomalaisten naisten ruokailutottumuksista. Tutkimusosuudessa selvitettiin kuinka esille tulleet ruokatrendit näkyivät Eeva ja Trendi-lehdissä neljän vuoden ajalla 2005–2008. Food Related Lifestyle -mallin avulla löydetyt trendit löytyivät myös pääpiirteittäin Eevan ja Trendin sivuilta. Suosituimpia ruokatrendejä 2005–2008 Eevassa ja Trendissä ovat olleet ekologisuus ruoanlaitossa, valmisruoat, etniset keittiöt ja kotimaisuus. Ruokasivuilla esiteltiin myös runsaasti uutuustuotteita ja kotiruokareseptejä.