Hakkeen ominaisuuksiin ja irtotilavuuspainoon vaikuttavat tekijät
Hietamäki, Marko (2010)
Hietamäki, Marko
Saimaan ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010112916140
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010112916140
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena oli tutkia Stora Enso Oyj:n hakkeen ominaisuuksia ja niiden vaikutuksia sellun valmistusprosessissa. Tärkein tutkimuksen kohde oli hakkeen tuoretiheys ja palakoko. Työn tarkoituksena oli myös toimia eräänlaisena manuaalina tehtaan käytössä.
Tutkimusvälineinä käytettiin tavallisia sankoja. Niiden avulla tutkittiin hakkeen pakkautumista iskukokeilla ja kuiva-aineen muutoksia huoneenlämmössä. Haketta tutkittiin seulomattomana ja seulottuna sekä tuoreena ja kuivana. Työssä tutkittiin myös hakkeen eri akseptiosuuksien vaikutusta pakkautumiseen.
Kokeet suoritettiin Stora Enson tutkimuskeskuksella ilmastoidussa huoneessa, jossa olivat seula, vaaka, kamera ja kuivatusuunit. Hakenäytteet tulivat suoraan tehtaalta tuoreena.
Tutkimusten ja teoriaosan mukaan suurimmat vaihtelut hakkeen kuiva-ainepitoisuuksissa saman puulajin sisällä johtuivat vuodenajasta. Tuoretiheydet vaihtelivat yli 100 kg/m3 helmi- ja kesäkuun välillä. Tuoretiheydet vaihtelivat myös eri puulajien ja puun iän mukaan. Puun vanhemman iän vaikutus näkyi eritoten suuremmassa kuivan sydänpuun osuudessa. Myös puun pitkittäiset ja poikittaiset kosteuden vaihtelut otettiin huomioon työssä.
Työn tulokset olivat selviä ja hakkeen pakkautumisen vaikutukset olivat san-kotestien perusteella hakekasalla, siilossa ja keittimessä huomattavia.
Tutkimusvälineinä käytettiin tavallisia sankoja. Niiden avulla tutkittiin hakkeen pakkautumista iskukokeilla ja kuiva-aineen muutoksia huoneenlämmössä. Haketta tutkittiin seulomattomana ja seulottuna sekä tuoreena ja kuivana. Työssä tutkittiin myös hakkeen eri akseptiosuuksien vaikutusta pakkautumiseen.
Kokeet suoritettiin Stora Enson tutkimuskeskuksella ilmastoidussa huoneessa, jossa olivat seula, vaaka, kamera ja kuivatusuunit. Hakenäytteet tulivat suoraan tehtaalta tuoreena.
Tutkimusten ja teoriaosan mukaan suurimmat vaihtelut hakkeen kuiva-ainepitoisuuksissa saman puulajin sisällä johtuivat vuodenajasta. Tuoretiheydet vaihtelivat yli 100 kg/m3 helmi- ja kesäkuun välillä. Tuoretiheydet vaihtelivat myös eri puulajien ja puun iän mukaan. Puun vanhemman iän vaikutus näkyi eritoten suuremmassa kuivan sydänpuun osuudessa. Myös puun pitkittäiset ja poikittaiset kosteuden vaihtelut otettiin huomioon työssä.
Työn tulokset olivat selviä ja hakkeen pakkautumisen vaikutukset olivat san-kotestien perusteella hakekasalla, siilossa ja keittimessä huomattavia.