Viisi leipää ja kaksi kalaa: Uuden ruoka-avun käynnistäminen
Ghassabzadeh, Saeed; Jokelainen, Jouni; Jylänki, Pia; Rosberg, Saara (2019)
Lataukset:
Ghassabzadeh, Saeed
Jokelainen, Jouni
Jylänki, Pia
Rosberg, Saara
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019090618234
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019090618234
Tiivistelmä
Yhteiskunnan polarisoituminen on selkeästi näkyvissä myös Oulun seudulla ja ruokajonot ovat vakiintuneet osaksi kaupunkikuvaa. Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli uuden ruoka-avun perustaminen Suomen Punaisen Ristin Oulun osaston jatkuvaksi toiminnaksi. Oulun osasto on aloittanut ruoka-avun jakamisen vähävaraisille Oulun pohjoispuolella jo kuusi vuotta sitten. Avuntarvitsijoita on kuitenkin paljon ja ruoka-apu haluttiin laajentaa myös Oulun eteläpuolelle. Toimintatila järjestyi lopulta Oulun alueella toimivan Karjasillan seurakunnan tiloista. Näin opinnäytetyön luonne muuttui kahden erilaisen auttajatahon sitoutuessa yhteistyöhön. Oulun eteläpuolen ruoka-apu aloitti toimintansa tammikuussa 2019 ja on siitä asti jakanut joka viikko kauppojen lahjoittamaa hävikkiruokaa vähävaraisille ihmisille.
Opinnäytetyön alussa kerrotaan ruoka-avun jakamisen taustaa ja historiaa peilaten sitä yhteiskunnalliseen tilanteeseen, jonka jälkeen käsitellään huono-osaisuutta Suomessa. Teoksessa käsitellään myös vapaaehtoistyön roolia yhteiskunnassamme. Punaisen Ristin antama ruoka-apu perustuu täysin vapaaehtoistyölle. Yhtenä opinnäytetyön tavoitteena oli saada ruokajonon asiakkaita vapaaehtoisiksi, jonosta toimijoiksi. Lisäksi käsitellään maahanmuuttajien asemaa vapaaehtoistyössä. Ruoka-avusta puhuttaessa tarkoitetaan nykyään myös ruokahävikin käsittelyä, näin aiheeseen syntyy ilmastoeettinen näkökulma. Teos valottaa myös ruoka-apuun liittyvää kilpailua ja sen tuoman pirstaloitumisen vaikutusta huono-osaisen ihmisen elämään.
Opinnäytetyön alussa kerrotaan ruoka-avun jakamisen taustaa ja historiaa peilaten sitä yhteiskunnalliseen tilanteeseen, jonka jälkeen käsitellään huono-osaisuutta Suomessa. Teoksessa käsitellään myös vapaaehtoistyön roolia yhteiskunnassamme. Punaisen Ristin antama ruoka-apu perustuu täysin vapaaehtoistyölle. Yhtenä opinnäytetyön tavoitteena oli saada ruokajonon asiakkaita vapaaehtoisiksi, jonosta toimijoiksi. Lisäksi käsitellään maahanmuuttajien asemaa vapaaehtoistyössä. Ruoka-avusta puhuttaessa tarkoitetaan nykyään myös ruokahävikin käsittelyä, näin aiheeseen syntyy ilmastoeettinen näkökulma. Teos valottaa myös ruoka-apuun liittyvää kilpailua ja sen tuoman pirstaloitumisen vaikutusta huono-osaisen ihmisen elämään.