Pop up -katukeittiön suunnittelu pilotoinnin kautta
Kaunela, Teemu (2019)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019083018062
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019083018062
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli tutustua pop up -ravintolan perustamiseen sekä suunnitella tapahtumissa käytettävä katukeittiö loimaalaiselle Bar & Grill Lankolle. Toimeksiantajalla ei ollut aikaisempaa kokemusta katukeittiön perustamisesta, joten yksi työn tavoitteista oli selvittää katukeittiön perustamiseen vaadittavat käytännön toimenpiteet sekä siihen liittyvä lainsäädäntö. Pop up -ravintolan perustamista kokeiltiin käytännössä toteuttamalla pilottiprojekti, jossa perustettiin onnistuneesti pop up -terassibaari Rompeloimaa-tapahtumaa varten.
Työn tavoitteena oli suunnitella kokonaisuus, jonka pohjalta voin ensi kesänä toteuttaa toimivan katukeittiön toimeksiantajan kanssa. Suunnitelmaan kuuluvat katukeittiön laitteet ja kalusteet, sekä menu joka sisältää tarjoiltavat ruoka- ja juomatuotteet. Tietoa työhön kerättiin artikkeleista ja ravintolasuunnitteluoppaista, sekä elintarvikeviraston ohjeistuksesta ja elintarvikelainsäädännöstä.
Elintarvike- ja anniskelulakien puitteissa toimiminen vaatii huolellista suunnittelua. Elintarvikkeiden käsittely ja ruoan valmistus vaativat aina huolellisuutta hyvän hygieenisen laadun takaamiseksi, varsinkin kun se tapahtuu ulkotiloissa. Anniskelu tuo myös omat haasteensa ja lupahakemuksensa, sekä lailliset säännökset joita tulee noudattaa.
Pop up -ravintolan perustamiseen vaadittavaa tietoa löytyi kiitettävästi viranomais-ten ohjeistuksista, vaikkakin kirjallisuutta aiheesta on yllättävän vähän. Pilotin toteutuksella saatiin onnistuneesti kerättyä tietoa sekä potentiaalisista asiakasmääristä, että asiakkaiden käytöksestä ravintola-alueella. Pilotin lukujen valossa hanke näyttäytyy kannattavana.
Työn tavoitteena oli suunnitella kokonaisuus, jonka pohjalta voin ensi kesänä toteuttaa toimivan katukeittiön toimeksiantajan kanssa. Suunnitelmaan kuuluvat katukeittiön laitteet ja kalusteet, sekä menu joka sisältää tarjoiltavat ruoka- ja juomatuotteet. Tietoa työhön kerättiin artikkeleista ja ravintolasuunnitteluoppaista, sekä elintarvikeviraston ohjeistuksesta ja elintarvikelainsäädännöstä.
Elintarvike- ja anniskelulakien puitteissa toimiminen vaatii huolellista suunnittelua. Elintarvikkeiden käsittely ja ruoan valmistus vaativat aina huolellisuutta hyvän hygieenisen laadun takaamiseksi, varsinkin kun se tapahtuu ulkotiloissa. Anniskelu tuo myös omat haasteensa ja lupahakemuksensa, sekä lailliset säännökset joita tulee noudattaa.
Pop up -ravintolan perustamiseen vaadittavaa tietoa löytyi kiitettävästi viranomais-ten ohjeistuksista, vaikkakin kirjallisuutta aiheesta on yllättävän vähän. Pilotin toteutuksella saatiin onnistuneesti kerättyä tietoa sekä potentiaalisista asiakasmääristä, että asiakkaiden käytöksestä ravintola-alueella. Pilotin lukujen valossa hanke näyttäytyy kannattavana.