Odotukset ja suositukset täyttävä kasvisruoka kouluruokalistalla
Laine, Iina (2019)
Laine, Iina
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019060715435
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019060715435
Tiivistelmä
Sauvon koulukeskuksella on tarjottu syksystä 2018 alkaen mahdollisuus, kalaruokapäiviä lukuun ottamatta, valita päivittäin kasvisruokavaihtoehto ilman erillistä ilmoitusta. Uusia kasvisruokareseptejä kehitettäessä niiden ravitsemukselliseen laatuun ei ollut erityisesti kiinnitetty huomiota. Nyt nähtiin tarpeelliseksi tarkistaa reseptien ravitsemuksellinen laatu ja saada koulukeskukselle konkreettisia ehdotuksia reseptien mahdollisten ravit-semuksellisten puutteiden korjaamiseksi ilman, että ruokien houkuttelevuus kärsisi.
Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena, teemahaastatteluin oppilaille sekä keittiön henkilökunnalle. Oppilaista haastateltavaksi valikoitui koulun ravintolatoimikunnasta kuusi vapaaehtoista, jotka olivat sekä päivittäin kasvisruokaa nauttivia että kasvisruokaa harvemmin maistavia. Keittiöhenkilökunnasta haastateltiin palvelupäällikköä ja kokkia.
Haastatteluista saatiin selville, että kasvisruoan houkuttelevuudessa tärkeintä ovat maku, houkutteleva esillepano sekä vaihtoehdon mahdollisuus. Reseptejä tarkastellessa nämä seikat otettiin huomioon, jottei ruokien houkuttelevuus kärsisi ravitsemuksellista laatua kehitettäessä.
Reseptejä tarkasteltiin vertaamalla niitä Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemus- ja kouluruokailusuosituksiin. Reseptien ravitsemuksellista laatua tarkastellessa selvisi, että tyydyttynyttä rasvaa ja suolaa oli liikaa osassa resepteistä. Osa resepteistä oli kuitenkin ravitsemuksellisen laadun vaatimukset täyttäviä, kun otetaan huomioon kaikki aterian osat.
Ravitsemuksellisen laadun kehitystä tärkeämmäksi ilmeni kasvisruoan suosion nostaminen sekä miten saataisiin koululaiset syömään suositusten mukaisesti kaikki aterian osat.
Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena, teemahaastatteluin oppilaille sekä keittiön henkilökunnalle. Oppilaista haastateltavaksi valikoitui koulun ravintolatoimikunnasta kuusi vapaaehtoista, jotka olivat sekä päivittäin kasvisruokaa nauttivia että kasvisruokaa harvemmin maistavia. Keittiöhenkilökunnasta haastateltiin palvelupäällikköä ja kokkia.
Haastatteluista saatiin selville, että kasvisruoan houkuttelevuudessa tärkeintä ovat maku, houkutteleva esillepano sekä vaihtoehdon mahdollisuus. Reseptejä tarkastellessa nämä seikat otettiin huomioon, jottei ruokien houkuttelevuus kärsisi ravitsemuksellista laatua kehitettäessä.
Reseptejä tarkasteltiin vertaamalla niitä Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemus- ja kouluruokailusuosituksiin. Reseptien ravitsemuksellista laatua tarkastellessa selvisi, että tyydyttynyttä rasvaa ja suolaa oli liikaa osassa resepteistä. Osa resepteistä oli kuitenkin ravitsemuksellisen laadun vaatimukset täyttäviä, kun otetaan huomioon kaikki aterian osat.
Ravitsemuksellisen laadun kehitystä tärkeämmäksi ilmeni kasvisruoan suosion nostaminen sekä miten saataisiin koululaiset syömään suositusten mukaisesti kaikki aterian osat.