Kouluruoka Jyväskylän seudun peruskouluissa
Kopponen, Jaana (2006)
Kopponen, Jaana
Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK University of Applied Sciences
2006
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-356
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-356
Tiivistelmä
Työn päätavoitteena oli tutkia Jyväskylän seudun ruokapalvelujen kouluruokailua suunniteltujen ruokalistojen pohjalta. Opinnäytetyön tarkoituksena oli myös selvittää, mitkä tekijät vaikuttavat ruokalistojen suunnittelemiseen. Tavoitteena oli syventyä peruskoulun ala-asteen kouluruoan sisältöön. Ruokalistat kerättiin jokaisen kymmenen kunnan ruokapalvelulta erikseen. Tutkimus eteni laadullisesta määrälliseen tutkimukseen. Ruokalistat syötettiin SPSS-tietokoneohjelmaan, jotta niitä pystyttiin käsittelemään yhtenäisenä tiedostona. Ruokalistat pilkottiin osiin, ja analysoitiin kutakin koululounaan osaa erikseen. Tutkimusta syvensivät Jyväskylän seudun ruokapalveluiden kymmenen työntekijän haastattelut, jotka toteutettiin sähköpostitse lähetetyillä kyselykaavakkeilla. Tutkimus osoitti, että kouluruoan suunnitteleminen koostuu paljolti samoista asioista. Kouluruoka koostuu pitkälti suomalaisten suosimasta perinteikkäästä kotiruoasta, ja suurimmat muutokset ovat tapahtuneet ravitsemussuositusten muuttumisen myötä. Lounas valmistetaan edullisista perusraakaaineista. Suurimmat puutteet kouluruoassa liittyvät kasvisten tarjoamisen vähyyteen. Myöskalaruokia tulisi tarjota useammin. Kouluruoan suunnitteleminen lähtee paljolti oppilaidenomista toiveista, ja kouluissa tarjotaan paljon oppilaiden suunnittelemia ruokia. Tutkimusta voi hyödyntää jatkossa tutkimalla esimerkiksi ruokalistoilla ilmoitettujen ruokien ravintosisältöjä tai lähemmin Jyväskylän seudun ruokapalveluiden toimintaa. The principal aim of the thesis was to study food services of Jyväskylä region and the school meals they provide, using the planned menus as a starting point. Another aim was to study also factors influencing on menu planning. The menus were collected from each food service unit of the ten municipalities separately. The Bachelor's thesis moved from qualitative research to quantitative research.Each menu was typed into the SPSS computer program in order all the menus to be dealt with asone file. The menus were divided into parts and each part of the school lunch was analysed separately. The study was deepened by interviewing ten people working in food services of Jyväskylä region. The interviews were made via e-mail. The results of the thesis showed that school lunch planning always consists of quite similar elements. The school lunch consists of traditional Finnish homemade food liked by Finns and the biggest changes that have taken place are in nutritional recommendations. The school lunch is made of cheap basic ingredients. The planning starts quite much from the students wishes and there was a lot of food liked by the students. The Bachelor's thesis can be used in the future research on nutritional aspectsof a menu, or in a further research on how the food services of Jyväskylä region work.