Somewhere under the rainbow - Kvalitativa intervjuer med individer från HBTIQ spektrumet om inklusion och bemötande i högskolan
Salonen, Anna; Malmberg, Sandra (2019)
Salonen, Anna
Malmberg, Sandra
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019052913243
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019052913243
Tiivistelmä
Fastän skolan borde vara en trygg och inkluderande plats för alla, är systemet inte lika fungerande i praktiken. Detta examensarbete handlar om den upplevda inklusionen och bemötande av HBTIQ - (homo,bi,trans,intersex, queer) individer i högskolan. Syftet med examensarbetet är att bidra till ökad kunskap för att främja inklusion och bemötande av HBTIQ-individer i högskolan. Frågeställningen för examensarbetet lyder: hur kan man öka kunskap i bemötandet och inklusion av HBTIQ-individer i högskolan? Som beställare för detta arbete fungerar Regnbågsankan rf. I tidigare forskning framkommer det att HBTIQ-individer ofta möts av ett fördomsfullt och bristfälligt bemötande i högskolan. Detta korrelerar i stor grad med de resultat som framkommer i detta examensarbete. Metoden som används är kvalitativ forskningsintervju. Sex individer från HBTIQ-spektrumet intervjuades om den upplevda inklusionen och bemötandet i högskolan. Under intervjuerna framkommer det främst aspekter om negativa upplevelser i samband med bristfälligt bemötande som informanterna stött på i skolan. Förbättringsförslag för hur inklusionen och bemötandet kan upplevas bättre i framtiden är något som lyfts fram i intervjuerna, samt vikten att införa fortbildning för personal angående inklusion och bemötande av HBTIQ-individer. Skolan borde även visa mer initiativ i dessa ärenden. De negativa upplevelser som är kopplade till ett bristfälligt bemötande, tangerar mest ett bristfälligt språkbruk samt antaganden från lärarens håll att alla i klassen är hetero och CIS (att man identifierar sig med det kön man är född med). Även förbättringsförslagen tangerar språket, i den meningen att lärare borde använda sig av namn istället för pronomen då de diskuterar eller kallar på elever. Delaktighet är viktigt för en människas välmående och de intervjuade uppgav att det inte alltid kände sig delaktiga i t.ex. diskussioner. Aspekter om grundskolan framkommer även i arbetet, eftersom grundskolan diskuterades i de intervjuer som utfördes. I resultatanalysen analyseras resultaten mot tidigare forskning och teoretisk referensram. Resultaten är uppdelade i tre kategorier. Kategorierna är följande; språkbruk, delaktighet samt professionellt bemötande. Slutsatsen för arbetet är att både lärare och elever borde inse hur viktigt ett bra bemötande och en fungerande inklusion är, så att alla kan känna sig trygga och delaktiga i högskolan. För detta behövs mer diskussion kring ämnet. Förslag på fortsatt studie är en studie lik denna som har fokus på grundskolan.