Broilertuotantolaitoksen jätehuoltojärjestelmän kehittäminen
Karjalainen, Jarno (2019)
Karjalainen, Jarno
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019052913322
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019052913322
Tiivistelmä
Yritysten tulee noudattaa valtakunnallista jätelakia ja paikallisia jätehuoltomääräyksiä suunnitellessaan omaa jätehuoltoaan. Nykyaikaisen jätelain perustana on jätteen etusijajärjestys, jonka pääpaino on jätteen synnyn ehkäisyssä sekä ympäristöä ja luonnonvaroja säästävässä jätteen käsittelyssä. Jätehuoltoviranomaiset säätävät laissa määrättyjä asioita kunnioittaen jätehuoltomääräykset kyseisen alueen vaatimuksiin sopiviksi, sillä esimerkiksi eri alueiden jätteen käsittelymahdollisuudet saattavat erota toisistaan.
Naapurin Maalaiskana Oy on vuonna 2014 perustettu liha-alan yritys, jonka broilertuotantolaitos sijaitsee Liedossa. Tuotantolaitos pitää sisällään koko tuotantoprosessin teurastuksesta pakkaamiseen. Yritys on perustamisensa jälkeen kasvanut nopeasti, mikä on asettanut haasteita tilan riittävyyden, mutta myös jätehuollon suhteen.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa yrityksen jätteiden koostumus sekä jätehuollon nykytila, ja löytää kehityskohteita. Tavoitteena oli jätekartoituksen ja tuotantolaitoksen jätehuoltoon perehtymisen avulla löytää ratkaisuja jätemäärän vähentämiseen sekä yrityksen sisäisen jätehuollon ja lajittelun kehittämiseen.
Työn teoriaosuudessa selvitettiin jätehuoltoon liittyviä asioita mm. lakitekstistä, Lounais-Suomen jätehuoltomääräyksistä sekä eri jätehuoltoyritysten ja -yhdistysten internetsivuilta. Käytännön osuutta tehtiin tuotantolaitoksella reilun kolmen viikon ajan. Alussa tutustuttiin yrityksen aikaisempien vuosien jätemääriin ja -kustannuksiin, tuotantolaitoksen jätevirtoihin sekä perehdyttiin eri osastojen prosesseihin ja niissä syntyvään jätteeseen. Lisäksi selvitettiin yleisen jätehuollon eli lajittelun, keräyksen ja keräyspaikan toimivuus. Kahden viimeisen viikon aikana selvitettiin tuotantotiloissa syntyvän jätteen koostumusta punnitsemalla kaikki aamuvuorojen aikana syntyvät jätteet.
Tuloksena on jätteen koostumuksen raportointi sekä käytännön työn aikana havaittuihin puutteisiin, joiden on nähty vaikuttavan jätemääriin, -kustannuksiin tai yleiseen jätehuollon toimivuuteen, liittyvät kehitysehdotukset. Companies have a responsibility to comply with the waste act and local waste management regulations when planning their own waste management solutions. The basis of the modern waste act lies in the priority order of waste treatment, which highlights the importance of waste prevention and resource-efficient treatment methods. Waste management regulations are compiled by local authorities to meet the requirements of the area in question. For example, waste treatment possibilities may differ between regions.
Naapurin Maalaiskana is a company operating in the poultry industry sector. It was established in 2014 and its chicken production facility is located in Lieto, Finland. The facility houses all the stages in the chicken production process, from slaughterhouse to packaging department. The company has grown quickly, which has posed challenges regarding the sufficiency of the premises, but also waste management.
The purpose of this thesis was to chart the composition of the waste and examine the state of the facility’s internal waste management system to find issues that need improvement. Solutions were sought for reducing the amount of waste and improving the company’s waste management system.
The project was begun by studying important topics related to this work. The background research mainly focused on the waste act, the waste management regulations of southwestern Finland and the websites of different waste management companies. The practical part was executed at the facility during a slightly over 3-week period. The work was started by getting acquainted with the waste amounts and expenses of previous years and studying the waste streams and processes of different departments and the type of waste generated in them. Also, the functionality of the current waste management system was investigated. During the final two weeks, the composition of the waste was investigated by weighing all the waste generated during morning shifts.
As a result, the composition of the waste is reported, and development suggestions related to detected issues are listed in the final chapters of this thesis.
Naapurin Maalaiskana Oy on vuonna 2014 perustettu liha-alan yritys, jonka broilertuotantolaitos sijaitsee Liedossa. Tuotantolaitos pitää sisällään koko tuotantoprosessin teurastuksesta pakkaamiseen. Yritys on perustamisensa jälkeen kasvanut nopeasti, mikä on asettanut haasteita tilan riittävyyden, mutta myös jätehuollon suhteen.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa yrityksen jätteiden koostumus sekä jätehuollon nykytila, ja löytää kehityskohteita. Tavoitteena oli jätekartoituksen ja tuotantolaitoksen jätehuoltoon perehtymisen avulla löytää ratkaisuja jätemäärän vähentämiseen sekä yrityksen sisäisen jätehuollon ja lajittelun kehittämiseen.
Työn teoriaosuudessa selvitettiin jätehuoltoon liittyviä asioita mm. lakitekstistä, Lounais-Suomen jätehuoltomääräyksistä sekä eri jätehuoltoyritysten ja -yhdistysten internetsivuilta. Käytännön osuutta tehtiin tuotantolaitoksella reilun kolmen viikon ajan. Alussa tutustuttiin yrityksen aikaisempien vuosien jätemääriin ja -kustannuksiin, tuotantolaitoksen jätevirtoihin sekä perehdyttiin eri osastojen prosesseihin ja niissä syntyvään jätteeseen. Lisäksi selvitettiin yleisen jätehuollon eli lajittelun, keräyksen ja keräyspaikan toimivuus. Kahden viimeisen viikon aikana selvitettiin tuotantotiloissa syntyvän jätteen koostumusta punnitsemalla kaikki aamuvuorojen aikana syntyvät jätteet.
Tuloksena on jätteen koostumuksen raportointi sekä käytännön työn aikana havaittuihin puutteisiin, joiden on nähty vaikuttavan jätemääriin, -kustannuksiin tai yleiseen jätehuollon toimivuuteen, liittyvät kehitysehdotukset.
Naapurin Maalaiskana is a company operating in the poultry industry sector. It was established in 2014 and its chicken production facility is located in Lieto, Finland. The facility houses all the stages in the chicken production process, from slaughterhouse to packaging department. The company has grown quickly, which has posed challenges regarding the sufficiency of the premises, but also waste management.
The purpose of this thesis was to chart the composition of the waste and examine the state of the facility’s internal waste management system to find issues that need improvement. Solutions were sought for reducing the amount of waste and improving the company’s waste management system.
The project was begun by studying important topics related to this work. The background research mainly focused on the waste act, the waste management regulations of southwestern Finland and the websites of different waste management companies. The practical part was executed at the facility during a slightly over 3-week period. The work was started by getting acquainted with the waste amounts and expenses of previous years and studying the waste streams and processes of different departments and the type of waste generated in them. Also, the functionality of the current waste management system was investigated. During the final two weeks, the composition of the waste was investigated by weighing all the waste generated during morning shifts.
As a result, the composition of the waste is reported, and development suggestions related to detected issues are listed in the final chapters of this thesis.