Vi mår som vi äter : En systematisk litteraturstudie om sambandet mellan kost och psykisk ohälsa
Valsberg, Sofia; Klemets, Isabella (2019)
Valsberg, Sofia
Klemets, Isabella
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019052211250
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019052211250
Tiivistelmä
WHO:n mukaan jopa 40 prosenttia kaikista pitkäaikaisista sairauspoissaoloista johtuu mielenterveyden häiriöistä. Syy mielenterveydenhäiriöihin on useissa tapauksissa arvoitus, mutta viime vuosina on voitu nähdä ravinnon yhteys mielenterveyden häiriöihin. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on syventyä mielenterveyden häiriöiden sekä ravinnon yhteyteen.
Kysymykset olivat: Minkä tyyppinen ravinto voi lievittää oireita mielenterveyden häiriöissä? Minkä tyyppinen ravinto voi pahentaa oireita mielenterveyden häiriöissä Kysymyksiin haettiin vastaukset systemaattisen kirjallisuuskatsauksen avulla, jossa analyysia varten käytettiin 12 kvantitatiivista tutkimus artikkelia. Kiinnostuksen kohteena olivat artikkelit, jossa oli arvioitu sekä ennen että jälkeen ihmisten psyykkistä hyvinvointia syötyään tietyn tyyppistä ravintoa. Sukupuolella ja iällä ei ollut väliä. Artikkeleista on tehty yhteenveto sekä laadun tarkastus taulukkoa käyttäen. Tärkeimmät tulokset on valittu ja näistä kirjoitettu tulos osioon.
Tuloksista kävi ilmi, että ruokavalio, jossa on runsaasti hedelmiä, kasviksia, kuituja sekä tyydyttämättömiä rasvoja lievensi oireita sekä ennaltaehkäisi mielenterveyden häiriöitä, ennen kaikkea masennuksen ja ahdistuneisuuden kohdalla. Kyseiset ruoka-aineet esiintyvät muun muassa Välimeren ruokavaliossa. Useammat tutkimukset ovat osoittaneet, että Välimeren ruokavalio voi auttaa ennaltaehkäisemään mielenterveyden häiriöitä. Ruokavalio, joka oli haitallista psyykkistä hyvinvointia ajatellen, oli sokeri, transrasvat ja tyydyttyneet rasvat. Tuloksista päätellen niin kutsuttu ‘’terveellinen’’ ruokavalio voi ennaltaehkäistä ja lieventää oireita mielenterveyden häiriöissä muiden terveellisten elämäntapojen ohella.
Kysymykset olivat: Minkä tyyppinen ravinto voi lievittää oireita mielenterveyden häiriöissä? Minkä tyyppinen ravinto voi pahentaa oireita mielenterveyden häiriöissä Kysymyksiin haettiin vastaukset systemaattisen kirjallisuuskatsauksen avulla, jossa analyysia varten käytettiin 12 kvantitatiivista tutkimus artikkelia. Kiinnostuksen kohteena olivat artikkelit, jossa oli arvioitu sekä ennen että jälkeen ihmisten psyykkistä hyvinvointia syötyään tietyn tyyppistä ravintoa. Sukupuolella ja iällä ei ollut väliä. Artikkeleista on tehty yhteenveto sekä laadun tarkastus taulukkoa käyttäen. Tärkeimmät tulokset on valittu ja näistä kirjoitettu tulos osioon.
Tuloksista kävi ilmi, että ruokavalio, jossa on runsaasti hedelmiä, kasviksia, kuituja sekä tyydyttämättömiä rasvoja lievensi oireita sekä ennaltaehkäisi mielenterveyden häiriöitä, ennen kaikkea masennuksen ja ahdistuneisuuden kohdalla. Kyseiset ruoka-aineet esiintyvät muun muassa Välimeren ruokavaliossa. Useammat tutkimukset ovat osoittaneet, että Välimeren ruokavalio voi auttaa ennaltaehkäisemään mielenterveyden häiriöitä. Ruokavalio, joka oli haitallista psyykkistä hyvinvointia ajatellen, oli sokeri, transrasvat ja tyydyttyneet rasvat. Tuloksista päätellen niin kutsuttu ‘’terveellinen’’ ruokavalio voi ennaltaehkäistä ja lieventää oireita mielenterveyden häiriöissä muiden terveellisten elämäntapojen ohella.