Yksilö- ja ryhmähaastattelun käytettävyys rekrytoinnin tehostamiseksi : Ravontola-ala
Kallioinen, Linda (2019)
Kallioinen, Linda
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019051910570
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019051910570
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää yksilö- ja ryhmähaastattelun käytettävyyttä. Tavoitteena oli saada selville, miten rekrytoinnista saataisiin mahdollisimman tehokasta ravintola-alalla. Työn tutkimuskysymyksiä ovat ”miten rekrytoinnista saadaan mahdollisimman tehokas?”, ”millaisiin tilanteisiin yksilö- ja ryhmähaastattelut sopivat?” ja ”miten osaaminen, pätevyys ja motivaatio todetaan?” Työn viitekehys koostuu yleisesti rekrytoinnista, ravintola-alan yleisistä ominaispiirteistä sekä lainsäädännöistä, jotka osakseen ohjaavat rekrytointia. Opinnäytetyöllä ei ole toimeksiantajaa.
Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena haastattelujen muodossa. Haastattelut olivat puolistrukturoituja eli kysymykset olivat valmiina, mutta lisäkysymyksiä saatettiin esittää spontaanisti asioiden tarkentamiseksi. Haastateltaviksi valittiin henkilöitä, jotka tekevät työkseen rekrytointia ravintola-alalla. Haastatteluja oli neljä, ja vastaukset kirjoitettiin suoraan sanasta sanaan koneelle. Tähän työhön haastateltavat ovat kuitenkin jätetty anonyymeiksi omasta pyynnöstään.
Tutkimustulokset olivat selkeät eikä suuria poikkeamia havaittu. Yksikään vastaus ei ollut ristiriidassa toisen vastaajan vastauksen kanssa. Tulosten perusteella yksilöhaastattelussa suurin hyöty on avoimempi ja rohkeampi keskustelu, jolloin saadaan syvällisempi tieto ja ymmärrys hakijan osaamisesta ja pätevyydestä. Haitaksi taas kerrottiin yksimielisesti tehottomuus ajankäytössä, mikäli hakija ei etene haussa. Ryhmähaastattelun hyödyksi ilmeni ajankäytön tehokkuus ja hakijan sosiaalisten taitojen ilmeneminen, kun taas haitaksi mainittiin kilpailutilanne, ujojen hakijoiden varjoon jääminen sekä pintapuolinen osaamisen ja pätevyyden toteaminen.
Kenenkään vastaajan mielestä Suomen lainsäädäntö ei pahemmin vaikuta rekrytoinnin tehokkuuteen. Ainoastaan pätevyystodistusten kerääminen vie enemmistön mielestä enemmän aikaa, mutta jokaisen vastaajan mielestä se on kuitenkin tärkeää. Rekrytoinnin tehostamiseksi kehitysehdotuksia ovat video- ja ryhmähaastattelujen lisääminen, ajankäytön hallinta sekä todistusten liittäminen hakemukseen jo hakuvaiheessa.
Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena haastattelujen muodossa. Haastattelut olivat puolistrukturoituja eli kysymykset olivat valmiina, mutta lisäkysymyksiä saatettiin esittää spontaanisti asioiden tarkentamiseksi. Haastateltaviksi valittiin henkilöitä, jotka tekevät työkseen rekrytointia ravintola-alalla. Haastatteluja oli neljä, ja vastaukset kirjoitettiin suoraan sanasta sanaan koneelle. Tähän työhön haastateltavat ovat kuitenkin jätetty anonyymeiksi omasta pyynnöstään.
Tutkimustulokset olivat selkeät eikä suuria poikkeamia havaittu. Yksikään vastaus ei ollut ristiriidassa toisen vastaajan vastauksen kanssa. Tulosten perusteella yksilöhaastattelussa suurin hyöty on avoimempi ja rohkeampi keskustelu, jolloin saadaan syvällisempi tieto ja ymmärrys hakijan osaamisesta ja pätevyydestä. Haitaksi taas kerrottiin yksimielisesti tehottomuus ajankäytössä, mikäli hakija ei etene haussa. Ryhmähaastattelun hyödyksi ilmeni ajankäytön tehokkuus ja hakijan sosiaalisten taitojen ilmeneminen, kun taas haitaksi mainittiin kilpailutilanne, ujojen hakijoiden varjoon jääminen sekä pintapuolinen osaamisen ja pätevyyden toteaminen.
Kenenkään vastaajan mielestä Suomen lainsäädäntö ei pahemmin vaikuta rekrytoinnin tehokkuuteen. Ainoastaan pätevyystodistusten kerääminen vie enemmistön mielestä enemmän aikaa, mutta jokaisen vastaajan mielestä se on kuitenkin tärkeää. Rekrytoinnin tehostamiseksi kehitysehdotuksia ovat video- ja ryhmähaastattelujen lisääminen, ajankäytön hallinta sekä todistusten liittäminen hakemukseen jo hakuvaiheessa.