Ruokahävikin vähentäminen pakkauksen avulla
Törnqvist, Fanny (2019)
Törnqvist, Fanny
2019
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201905119272
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201905119272
Tiivistelmä
Käsittelen opinnäytetyössäni ruokahävikkiä ja sen vähentämistä pakkauksen avulla. Käsittelen työssäni muotoiluprosessin lisäksi muovi- ja kuitumateriaaleja pakkausten näkökulmasta. Opinnäytetyössäni ei ole toimeksiantajaa, joten suunnittelin pakkausratkaisun täysin tutkimustyöhön perustuen Okalan kestävän muotoilun strategioita käsittelevää muotoiluprosessia käyttäen. Opinnäytetyöni painottuu selkeästi ruokahävikkiin ja siihen liittyvään pakkaussuunnitteluun. Asetin tavoitteeksi itselleni oppia ruokahävikin taustoista ja oppia ymmärtämään sen syitä. Toisena tavoitteena oli suunnitella pakkausratkaisu, joka helpottaa ruokahävikin vähentämistä erityisesti yhden henkilön talouksissa eli suunnitella annospakkauskonsepti ruokahävikin vähentämiseksi tutkimani teorian pohjalta. Lopputuotoksena syntyi annospakkausratkaisu tuoretuotteelle kuten jauhelihalle. Pakkauksessa olisi neljä sadan gramman vakuumipakattua annospussia. Pussit olisi kiinnitetty liimalla avattavan kartonkisen liuskan väliin, joka toimisi tuotteen sekundääripakkauksena. Tämä ratkaisu säästäisi materiaalia mahdollisimman paljon ja tekisi kierrätettävyydestä mahdollisimman selkeää. Suunnittelemani pakkausratkaisun kannalta olennaista seuraavassa vaiheessa olisi sen suunnittelun loppuunsaattaminen riippuen tuotteen sisällöstä. Elintarvikkeen luonne ja koko vaikuttavat myös pakkauksen kokoon. Seuraavassa vaiheessa tulisivat myös pakkauksen testaaminen loppukäyttäjillä ja mahdolliset muutokset sen pohjalta.